Добрий день, учні групи № 14
ДНЗ "Знам'янський професійний ліцей".
За допомогою цього блогу, ми будемо з вами здійснювати
дистанційне навчання з предмету: "Тваринництво"
09.10.2025
Тема програми: Вступ. Корми та кормовиробництво
Тема уроку: Вплив нітратів, масляної кислоти, міно токсин на якість кормів.
Годівля корів кормами з підвищеним вмістом нітратів значно погіршує стан
здоров’я тварин, знижує їх продуктивність і якість одержаної продукції, а також
може призвести до їх загибелі. А тому керівникам і спеціалістам господарств при
складанні раціонів годівлі тварин слід брати до уваги не лише вміст основних
поживних речовин у кормах, але і рівень нітратів та нітритів, а також інших
шкідливих речовин, які в них містяться.
Вміст нітратів у кормових культурах залежить від сорту, фази розвитку тієї чи
іншої культури, доз внесених азотних добрив, кліматичних умов тощо. Численні
дані свідчать про те, що згодовування кормів з високим вмістом нітратів,
особливо у великій кількості, може викликати порушення процесу травлення,
обміну речовин і навіть загибель тварин. У шлунково-кишковому тракті нітрати
переходять у нітрити, які сприяють переходу гемоглобіну в метгемоглобін, що
останній не може постачати в організм кисень. Такий стан крові призводить до
кисневого голоду тканин, органів і в цілому всього організму.
Слід бути особливо уважними під час
заготівлі кормів на зиму, насамперед силосу, сінажу і кормових буряків, які
можуть містити найбільше нітратів. Усі корми, які заготовляють для годівлі
тварин на зиму, треба піддавати лабораторному (хіміко-токсикологічному)
дослідженню на вміст поживних речовин, а також на нітрати, нітрити і
придатність кормів до згодовування. Слід мати на увазі, що коли під кормові
культури вносять значну кількість азотних добрив (особливо за несприятливих
кліматичних умов) у період вегетації рослин, є ризик отруєння тварин нітратами,
що містяться у вирощених кормових культурах. Підвищений вміст нітратів часто
буває в проміжних культурах, а тому їх потрібно згодовувати в свіжому вигляді,
ні в якому разі довго не зберігати в купах, бо це може призвести до накопичення
нітратів, які потім переходять у нітрити. Зелену масу проміжних культур у
раціоні треба давати як підгодівлю не більше 15–20 кг. Перед згодовуванням
проміжних культур тваринам потрібно дати грубі, а також вуглеводисті корми.
Раціони повинні бути збалансовані за мінеральними речовинами і вітамінами,
особливо за вітаміном А.
Варто зазначити, що для корів, залежно від фізіологічного стану, типу годівлі й
інших зоотехнічних факторів, допустимими концентраціями нітрат-іонів (NO3) у
раціоні є 5–6 г на 100 кг живої маси тварин, або до 0,5% на суху речовину
раціону. Для високопродуктивних корів згадані показники повинні бути
мінімальними, оскільки
Підвищений
вміст нітратів у раціоні сухостійних корів негативно вплинув на здоров’я
новонароджених телят, майже всі новонароджені телята мали шлунково-кишкові захворювання,
особливо у зимово-весняний період. Тривалість лікування таких телят становила
3–7 днів і більше, а смертність — майже 7,5%, в основному до 10-денного віку.
Незважаючи на суперечливі тлумачення механізму впливу нітратів на організм
тварин і їх відтворення, вони, без сумніву, — основна причина падіжу молодняку.
За нашими даними, падіж новонароджених телят до 10-денного віку становив до
7,5%, саме тому й потрібно знати вміст нітратів у раціоні тварин, щоб уникнути
їх отруєння й організувати профілактичні заходи.
Для профілактики отруєння тварин нітратами треба дотримуватись таких умов:
1. Мінеральні добрива зберігати у спеціальних сховищах поза територією
тваринницьких ферм, площ для зберігання кормів і джерел водопою. Органічні
добрива теж зберігати в спеціально обладнаних гноєсховищах.
2. Під кормові культури вносити оптимальні (не більше 150 кг/га) дози
мінеральних і органічних добрив, при цьому також брати до уваги запаси, що є в
грунті.
3. Органічні добрива потрібно вносити в грунт після їх біотермічної підготовки
в гноєсховищах.
4. У господарствах слід проводити планові дослідження кормів, кормових добавок
і води на вміст нітратів, зелену масу, яку згодовують тваринам, треба
обстежувати щодекадно.
5. Не порушувати технології приготування кормів, а саме:
- коренеплоди очищати від землі, мити, подрібнювати і негайно згодовувати;
- зелені корми згодовувати свіжими, уникаючи зберігання їх в купах.
6. Корми, в яких виявлено значну кількість нітратів, треба змішувати з чистим
кормом за умови, що загальна кількість нітратів не перевищуватиме допустимих
норм.
7. У разі згодовування тваринам “нітратного” раціону слід забезпечити його
повноцінність за вуглеводами (за рахунок меляси та інших цукрових речовин), а
також за макро- і мікроелементами, вітамінами, особливо за вітаміном А і каротином.
Цукрово-протеїнове відношення в раціоні має бути 1,3–1,45.
8. Не використовувати воду для напування тварин, у якій більше 1 мг/л нітритів
і більше 45 мг/л нітратів.
9. Не можна вигонити на пасовище голодних тварин. До випасання тварин треба
привчати поступово, з наповненим шлунком. Не практикувати надмірне згодовування
кукурудзи молочно-воскової стиглості, засміченої бур’янами (лобода, шириця,
плоскуха тощо) та інших кормів з підвищеним умістом нітратів.
10. Під час силосування кормових культур з підвищеним
Комментариев нет:
Отправить комментарий