Анатомія урок №7 10.10.2025

 

Добрий день, учні групи № 14  


 ДНЗ "Знам'янський професійний ліцей".                           

Ми  продовжуємо навчання    ДИСТАНЦІЙНО

             Домашнє завдання - Опрацювати матеріал, скласти опорний конспект

 

Тема програми:      Система органів травлення                                                                                                                                                                                               Тема  уроку №  7  Фізіологія травлення у жуйних тварин,  свиней та птиці

В організмі тварин корми зазнають великих змін. В органах травлення відбувається фізико–хімічна підготовка їх до засвоєння і всмоктування з них поживних речовин, що використовуються для життєдіяльності і утворення продукції.                                                                                                                  Ротова порожнина, глотка, стравохід, шлунок, тонкі кишки в підшлунковою залозою і печінкою і товста кишка утворюють разом з протоками від різних залоз"травний канал, або травну трубку.                                                                   У травному каналі відбувається перетравлювання кормів до стану розчинів, з яких організм засвоює і використовує потрібні поживні речовини.                      У ротовій порожнині корм подрібнюється і частково перетравлюється внаслідок змочування слиною.                                                                                    До складу слини входить двовуглекислий натрій (бікарбонат натрію), білок муцин і ферменти – амілаза, мальтаза та оксидаза. За добу в корови виробляється 60 л слини, а в свині – 15 л.

З ротової порожнини корм надходить до глотки – лійкопо­дібного органа, що складається з двох частин: верхньої,– в якій проходить дихальне повітря з носової порожнини, і нижньої – де корм проковтується до стравоходу. Стравохід являє собою м'язову трубку, вистелену всередині слизовою оболонкою. Із стравоходу їжа надходить в шлунок, де відбувається основне перетравлювання корму.

За будовою шлунки  розподіляються на однокамерні    (у свиней), багатокамерні (у жуйних тварин ); шлунок птиці має два відділи – залозистий і м'язовий.

Будова простого (однокамерного) шлунка свині

+Однокамерний шлунок мішаного, або стравохідно–кишкового типу        У ньому суміщаються шлунок беззалозистого і залозистого типів. Менша частина шлунка, яка ближча до стравоходу, вкрита плоским багатошаровим епітелієм і залоз не містить, а більша, розташована ближче до дванадцятипалої кишки, вкрита циліндричним епітелієм з усіма трьома зонами залоз. Для шлунка характерна наявність на кінці, ближчому до стравоходу, спеціального мішковидного випинання – дивертикулу шлунка.


Будова складного багатокамерного шлунка жуйних

Це шлунки з кількома камерами, які йдуть одна за одною і чітко відмежовані перетинками.


Будова органів травлення сільськогосподарської птиці

Ротова порожнина в птахів не відмежована від глотки, а тому вона називається рото–глотковою порожниною .



Зверху ротова порожнина відділена твердим піднебінням, посередині якого розташована щілина хоан, що сполучає ротову і носову порожнини.         У ротовій порожнині є м'яз, який перекриває щілину і не пропускає корм у носову порожнину.  На дні ротової порожнини розташований язик. За формою і розмірами він відповідає формі дзьоба птиці.

Стравохід – безпосереднє продовження глотки і являє собою трубку, стінки якої легко розтягуються. Він розміщується на передній стороні шиї птиці справа від трахеї, входить між двома, воронячими кістками у верхній грудний отвір, проходить ззаду і вліво від лівого бронха та переходить у залозистий шлунок.   Стінка стравоходу складається із зовнішнього серозного шару, середнього м'язового шару і внутрішньої слизової оболонки.             М'язи стравоходу побудовані з гладеньких м'язових волокон, розташованих вздовж стравоходу або по колу – кільцеподібне.         Стравохід курей та індиків у нижній третині шиї це кулясте розширення – воло. На відміну від вола курей та індиків у гусей та качок є тільки веретеноподібне розширення на значній ділянці стравоходу і називається воно глотковим волом. Шлунок птахів  має два відділи – передшлунок або залозистий шлунок, і м'язовий шлунок. Ці два відділи мають різну анатомічну будову, але тісно пов'язані функціонально.Залозистий шлунок – порівняно коротка товстостінна трубка, розміщена між кінцевим відрізком стравоходу і м'язовим шлункомЗалозистий шлунок сполучається з м'язовим шлунком, який із зовнішнього боку має вигляд дископодібного органа, що майже весь складається з міцних м'язів. Кишечник поділяється на дванадцятипалу, тонку, пряму або товсту, сліпу кишки і клоаку.Довжина кишечника від виходу із шлунка до зовнішнього отвору клоаки в різних видів птиці неоднакова: у курей – 180, у качок – 196, у гусей – 285см.

 Домашнє завдання  

ОПРАЦЮВАТИ ТА НАПИСАТИ КОНСПЕКТ


Комментариев нет:

Отправить комментарий