Тваринництво урок №8 13.10.2025

 

Добрий день, учні групи № 14  


 ДНЗ "Знам'янський професійний ліцей".                           

Ми продовжуємо сьогодні  навчання    очно.




















   







Тема програми ;Вступ .Корми та кормовиробництво                    Тема уроку№8   Корми для виробництва  свинини .  Корми для годівлі птиці.                                                                                                                    ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ ОПРАЦЮВАТИ КОНСПЕКТ І ЗАКОНСПЕКТУВАТИ.                                                                                              

Правильно збалансований раціон

Добре збалансований раціон абсолютно необхідний для отримання найкращих результатів, здорового поголів'я та високого обсягу виробництва.

Однак конкретні вимоги до раціону також залежать від умов на господарстві, а також від потреб і цілей окремого фермера. Коудайс враховує індивідуальні потреби, створюючи оптимальний рецепт комбікорму для свиней, який забезпечує максимальну продуктивність та здоров'я тварин.


Як приготувати комбікорм?

Приклад приготування комбікорму стартер для свиней використовуючи премікс лінійки КОМФОРТ Старт 3220.050:

Для легкого прорахунку візьмемо, що 100% - це 100 кг, тобто кожну складову рецепту з % переведемо у кг.

Отже, для приготування 100 кг готового комбікорму вам потрібно:

ЯЧМІНЬ із вмістом протеїну 10% - 30 кг
ПШЕНИЦЯ із вмістом протеїну 10,5% - 26,5 кг
КУКУРУДЗА із вмістом протеїну 7,5% - 15 кг
СОЄВА МАКУХА із вмістом протеїну 42%, клітковини 6,5%, жиру 8,5% - 21 кг
СОНЯШНИКОВА МАКУХА - 2,5 кг;
ПРЕМІКС (Старт 3220.050) - 5 кг.

Існує три основні види відгодівлі свиней: м'ясна (для отримання пісного м'яса), беконна (для м'яса з прошарками жиру) та сальна (для виробництва жиру)Вибір виду відгодівлі залежить від породи свиней, доступних кормів та мети виробництва (отримання певної продукції). 
Види відгодівлі
  • М'ясна:
    • Мета: Отримати максимально пісне м'ясо. 
    • Характеристики: Зазвичай використовується для підсвинків вагою понад 100 кг. 
    • Результат: Висока частка м'язової тканини.
  • Беконна:
    • Мета: Отримати м'ясо з невеликими прошарками жиру (бекон). 
    • Характеристики: Свиней забивають при масі не більше 100 кг. 
    • Результат: М'ясо стає смачнішим завдяки мармуровості. 
  • Сальна:
    • Мета: Отримати велику кількість високоякісного сала. 
    • Характеристики: Використовується для свиней особливих порід або відбракованих свиноматок. 
    • Результат: Туша складається приблизно на 50% із сала і до 40% із м'яса, при цьому жир має бути білим або кремовим. 
Фактори, що впливають на відгодівлю
  • Харчування: 
    Складання збалансованого раціону є ключовим для досягнення бажаної якості м'яса чи сала. 
  • Порода: 
    Деякі породи краще підходять для беконної або сальної відгодівлі. 
  • Вік та вага: 
    Ці параметри є важливими показниками для визначення часу забою та типу відгодівлі. 
  • Технологія: 
    Промислове свинарство часто розділяє період відгодівлі на два етапи: дорощування (з більшою часткою грубих і соковитих кормів) та власне відгодівля (з перевагою концентрованих кормів). 


Для отримання найкращих результатів, ми рекомендуємо дотримуватись чітких пропорцій, використовувати якісну сировину та ретельно все вимішати.

Оптимально збалансований раціон

Оптимально збалансований раціон є ключовою складовою для досягнення високої продуктивності, зміцнення імунітету та підтримання здоров'я тварин.
Від правильного складу корму залежить яйценосність, тривалість продуктивного періоду, ріст і загальна рентабельність господарства.

Конкретні вимоги до раціону можуть змінюватися в залежності від умов утримання та цілей кожного фермера. Саме тому Koudijs пропонує не лише типові рецепти, а й індивідуально адаптовані рішення, враховуючи всі технологічні та біологічні фактори.

🔽 Нижче ви знайдете приклади типових раціонів, створених нашими спеціалістами — з використанням преміксів, БМВД.

Показники якості (протеїн, клітковина, жири.








Комментариев нет:

Отправить комментарий