Основи молочної справи урок №1 20.03.2025

 Добрий день, учні групи № 14   ДНЗ "Знам'янський професійний ліцей". 


Продовжуємо   очне  навчання під час воєного стану. 

В розкладі новий предмет   

"Основи молочної   справи  "

                                                                                      


20.03.2025

Тема програми.     Вступ. Склад молока і його властивості                                                            
Тема уроку №1    Поняття  про  молозиво  і  молоко,їх  значення  для харчування людини і тварин.
Домашнє Завдання:                                                                               Записати конспект                                                                                        

Доповнити відповідь:                       
          1. Молозиво-це
          2.  Молоко  -  це   
           3.До складу  молока входить
         4.До складу молозива входить
          5.Які компоненти є тільки в молоці які надають молоку                      білого кольору
              6.Склад молока непостійний і залежить від.......

"Молоко - це дивовижна їжа,
приготована самою природою"
Павлов                                                                                                                                                                                                       МОЛОЗИВО
Молоко, одержане у перші 1–10днів лактації називається молозивом.
 Молозиво має солом’яно-жовтий колір (від каротину), слабо кислу реакцію, солонуватий смак, особливий запах, при нагріванні звурджується. У молозиві набагато більше, ніж у молоці, сухих речовин, переважно білків альбумінів (до 4%) і глобулінів (до 12%), а також мінеральних речовин, особливо заліза. Близько половини білків молозива становлять глобуліни, які є джерелом імунних тіл. Вони створюють пасивний імунітет у новонародженого. За рахунок імунних тіл молозива сисун веде боротьбу з хвороботвірними мікробами, які потрапляють у його організм у перші години.



Склад молока і молозива корови (в середньому), %



Складові частини
Молоко
Молозиво першого дня



Вода
87,5
75,42
Білок
3,3
15,08
Жир
3,8
5,40
Мінеральні солі
0,7
1,20
Молочний цукор
4,7
3,31
Білок у молозиві за своїм амінокислотним складом більш повноцінний, ніж у молоці. Вміст лейцину, валіну, лізину та інших незамінних амінокислот у молозиві в 3–4рази більший, ніж у молоці.
За рахунок високої концентрації альбумінів, глобулінів та інших органічних сполук калорійність молозива досягає 150 кал в 100 мл і більше. Доказано, що альбуміни та глобуліни молозива всмоктуються у кров без гідролізу їх у шлунковому тракті новонародженого. Такий важливий імунобіологічний агент, як лізоцим, відсутній в організмі новонародженого. Він надходить до його організму тільки з молозивом матері.
У молозиві в 10 раз більше вітамінів А і С, ніж у молоці. Молозиво сприятливо діє на перистальтику кишок, сприяє кращому звільненню їх від первородного калу (меконію). Воно підвищує ферментативні функції травного каналу. А тому в перші дні для новонародженого молозиво є незамінною їжею.
Починаючи з п’ятого дня після отелення кількість білка і мінеральних речовин у молозиві зменшується, а кількість молочного цукру збільшується. Молозиво поступово перетворюється в молоко, і це дозволяє новонародженому пристосовуватись до нових умов життя.                                                                   Молоко — висококалорійна їжа, яку, за висловами І. П. Павлова, приготувала сама природа для новонародженого. Для його перетравлення потрібно мало соків і тому воно легко засвоюється в організмі. Молоко - біологічна рідина, яка утворюється в молочній залозі ссавців і призначена для вигодовування дитинчати і запобігання його від інфекції в перші дні життя. Це багатокомпонентна збалансована система, що володіє високими поживними, імунологічними і бактерицидними властивостями.
 Деякі з основних його компонентів (лактоза, казеїн) ні в яких інших природних продуктах не виявлено.
Казеїн надає молоку білого кольору.
Молоко — це складна біологічна рідина, що виробляється молочною залозою самок ссавців. Воно є незамінним кормом для новонароджених тварин і цінним продуктом харчування для людини.
 Склад молока непостійний і залежить від породи тварин, періоду
лактації, рівня годівлі, сезону року, техніки доїння тощо. Основни-
ми компонентами його є вода, суха речовина, жир, білки, молочний цукор (лактоза), мінеральні речовини, вітаміни (табл. 4.1).
4.1. Хімічний склад молока деяких сільськогосподарських тварин, %
Вид тваин
Вода
Суха речовина
                           У тому числі
білки
жири
Молочний цукор
Мінеральні речовини
Корова

87,5

12,5

3,3

3,8

4,7

0,7

Коза

87,0

13,0

3,5

4,1

4,6

0,8

Вівця

82,1

17,9

5,8

6,7

4,6

0,8

Свиня

84,0

16,0

4,6

7,3

3,1

1,0


    
Молоко — секрет молочних залоз, який має складний хімічний склад. У ньому міститься понад 100 різних речовин, у тому числі 20 амінокислот, 30 жирних кислот, 17 вітамінів, близько 40 різних мінеральних речовин, багато ферментів та інших речовин. Деякі з основних компонентів (казеїн, лактоза) є тільки в молоці. У молоці є речовини, необхідні для росту й розвитку молодого організму: білки, жири, вуглеводи, мінеральні солі, ферменти, вітаміни та ін.Молоко - єдиний продукт харчування в перші місяці життя  тварин та людини. 

Комментариев нет:

Отправить комментарий