Добрий день, учні групи № 14 ДНЗ "Знам'янський професійний ліцей".
Продовжуємо очне навчання під час воєного стану.
В розкладі новий предмет
"Основи молочної справи "
20.03.2025
Тема програми. Вступ. Склад молока і його властивості
Тема уроку №1 Поняття про молозиво і молоко,їх значення для харчування людини і тварин.
Домашнє Завдання: Записати конспект
Доповнити відповідь:
1. Молозиво-це
2. Молоко - це
3.До складу молока входить
4.До складу молозива входить
5.Які компоненти є тільки в молоці які надають молоку білого кольору
6.Склад молока непостійний і залежить від.......
"Молоко - це дивовижна їжа,
приготована самою природою"
Павлов МОЛОЗИВО
Молоко, одержане у перші 1–10днів лактації називається молозивом.
Молозиво має солом’яно-жовтий колір (від каротину), слабо кислу реакцію, солонуватий смак, особливий запах, при нагріванні звурджується. У молозиві набагато більше, ніж у молоці, сухих речовин, переважно білків альбумінів (до 4%) і глобулінів (до 12%), а також мінеральних речовин, особливо заліза. Близько половини білків молозива становлять глобуліни, які є джерелом імунних тіл. Вони створюють пасивний імунітет у новонародженого. За рахунок імунних тіл молозива сисун веде боротьбу з хвороботвірними мікробами, які потрапляють у його організм у перші години.
Склад молока і молозива корови (в середньому), % | ||
Складові частини | Молоко | Молозиво першого дня |
Вода | 87,5 | 75,42 |
Білок | 3,3 | 15,08 |
Жир | 3,8 | 5,40 |
Мінеральні солі | 0,7 | 1,20 |
Молочний цукор | 4,7 | 3,31 |
Білок у молозиві за своїм амінокислотним складом більш повноцінний, ніж у молоці. Вміст лейцину, валіну, лізину та інших незамінних амінокислот у молозиві в 3–4рази більший, ніж у молоці.
За рахунок високої концентрації альбумінів, глобулінів та інших органічних сполук калорійність молозива досягає 150 кал в 100 мл і більше. Доказано, що альбуміни та глобуліни молозива всмоктуються у кров без гідролізу їх у шлунковому тракті новонародженого. Такий важливий імунобіологічний агент, як лізоцим, відсутній в організмі новонародженого. Він надходить до його організму тільки з молозивом матері.
У молозиві в 10 раз більше вітамінів А і С, ніж у молоці. Молозиво сприятливо діє на перистальтику кишок, сприяє кращому звільненню їх від первородного калу (меконію). Воно підвищує ферментативні функції травного каналу. А тому в перші дні для новонародженого молозиво є незамінною їжею.
Починаючи з п’ятого дня після отелення кількість білка і мінеральних речовин у молозиві зменшується, а кількість молочного цукру збільшується. Молозиво поступово перетворюється в молоко, і це дозволяє новонародженому пристосовуватись до нових умов життя. Молоко — висококалорійна їжа, яку, за висловами І. П. Павлова, приготувала сама природа для новонародженого. Для його перетравлення потрібно мало соків і тому воно легко засвоюється в організмі. Молоко - біологічна рідина, яка утворюється в молочній залозі ссавців і призначена для вигодовування дитинчати і запобігання його від інфекції в перші дні життя. Це багатокомпонентна збалансована система, що володіє високими поживними, імунологічними і бактерицидними властивостями.
Деякі з основних його компонентів (лактоза, казеїн) ні в яких інших природних продуктах не виявлено.
Казеїн надає молоку білого кольору.
Молоко — це складна біологічна рідина, що виробляється молочною залозою самок ссавців. Воно є незамінним кормом для новонароджених тварин і цінним продуктом харчування для людини.
Молоко — секрет молочних залоз, який має складний хімічний склад. У ньому міститься понад 100 різних речовин, у тому числі 20 амінокислот, 30 жирних кислот, 17 вітамінів, близько 40 різних мінеральних речовин, багато ферментів та інших речовин. Деякі з основних компонентів (казеїн, лактоза) є тільки в молоці. У молоці є речовини, необхідні для росту й розвитку молодого організму: білки, жири, вуглеводи, мінеральні солі, ферменти, вітаміни та ін.Молоко - єдиний продукт харчування в перші місяці життя тварин та людини.
Склад молока непостійний і залежить від породи тварин, періоду
лактації, рівня годівлі, сезону року, техніки доїння тощо. Основни-
ми компонентами його є вода, суха речовина, жир, білки, молочний цукор (лактоза), мінеральні речовини, вітаміни (табл. 4.1).
4.1. Хімічний склад молока деяких сільськогосподарських тварин, %
Вид тваин | Вода | Суха речовина | У тому числі | |||
білки | жири | Молочний цукор | Мінеральні речовини | |||
Корова | 87,5 | 12,5 | 3,3 | 3,8 | 4,7 | 0,7 |
Коза | 87,0 | 13,0 | 3,5 | 4,1 | 4,6 | 0,8 |
Вівця | 82,1 | 17,9 | 5,8 | 6,7 | 4,6 | 0,8 |
Свиня | 84,0 | 16,0 | 4,6 | 7,3 | 3,1 | 1,0 |
Молоко — секрет молочних залоз, який має складний хімічний склад. У ньому міститься понад 100 різних речовин, у тому числі 20 амінокислот, 30 жирних кислот, 17 вітамінів, близько 40 різних мінеральних речовин, багато ферментів та інших речовин. Деякі з основних компонентів (казеїн, лактоза) є тільки в молоці. У молоці є речовини, необхідні для росту й розвитку молодого організму: білки, жири, вуглеводи, мінеральні солі, ферменти, вітаміни та ін.Молоко - єдиний продукт харчування в перші місяці життя тварин та людини.
Комментариев нет:
Отправить комментарий