Добрий день, учні групи № 14
ДНЗ "Знам'янський професійний ліцей".
За допомогою цього блогу, ми будемо з вами здійснювати
дистанційне навчання з предмету : "Основи зоогігієни "
14.01.2025
Домашнє завдання -Опрацювати матеріал . Записати і вивчити .
Тема програми :Санітарно-гігієнічні вимоги до грунтів, кормів і годівлі сільськогосподарських тварин.
Тема уроку№7Санітарно-гігієнічний контроль за якістю кормів.
Правильна оцінка якості, контроль за заготівлею й зберіганням кормів -- важливі заходи у профілактиці захворювань і підвищенні продуктивності тварин, особливо в умовах промислової технології виробництва. Тому контроль за доброякісністю кормів і правильним їх використанням повинен бути у центрі уваги зооветеринарних працівників.
При заготівлі основну увагу звертають на своєчасність збирання сіна та соломи в найкоротші строки – сіно скошують у фазі бутонізації та на початку цвітіння, а злакових трав – при виході їх у трубку і на початку колосіння. Тривалість заготівлі не повинна перевищувати 10–12 днів.При польовому цвітінні під дією сонця, опадів і ферментаційних процесів у скошеній траві втрачається приблизно 30–50% найцінніших поживних речовин і до 90% каротину.Краще, коли зелену масу в покосах лише прив'ялюють до вологості 35–45%, а потім досушують у скиртах або сховищах до вологості 15–18% за допомогою активного вентилювання.Ефективним є приготування трав'яного борошна, гранулювання та брикетування грубих кормів – в 1кг міститься 0,7–0,8 к.од., 80–95 г перетравного протеїну й до 30мг каротину.При закладці силосу чи сінажу використовують багаторічні трави (бобові) у фазі бутонізації, а злакові – у фазі колосіння. Основними є швидка й надійна ізоляція рослинної маси від проникнення повітря, а також оптимальна її вологість: для сінажу – 45–55%, для силосу – до 70%. Строк закладки не > 4 діб.Останнім часом для консервації додають хімічні сполуки: - органічні кислоти – мурашина, пропіонова, бензойна, сульфанілова, сорбінова;
- сухі сірковмісні сполуки — Na піросульфат і бісульфат.
У кукурудзяний силос для збагачення його протеїном додають карбамід або
амонійні солі.
Коренебульбоплоди зберігають у сховищах, де t° підтримується в межах 0–3°С, відносна
вологість – 80–90%.
Санітарно-гігієнічну оцінку якості різних видів кормів здійснюють за
допомогою органолептичних і лабораторних методів.
Органолептичним методом визначають запах, смак, колір, консистенцію,
структуру, однорідність та ін.
Лабораторними методами визначають вміст поживних і мінеральних речовин,
вітамінів, а в силосі ще й загальну кислотність, наявність вільних кислот.
Одночасно корми досліджують на наявність отруйних речовин, механічних і
хімічних домішок та шкідників.
Якість кормів оцінюють
за наступними показниками:
- нешкідливість, безпечність,
поживність;
- доброякісність;
- біологічна цінність.
При цьому необхідно враховувати загальнобіологічні закономірності обміну
речовин – чим вищий рівень годівлі, тим вища продуктивність тварин і нижчі
затрати.
Ветеринарно-санітарні вимоги і норми по шкідливості кормів і кормових
добавок затверджуються у встановленому порядку та передаються залежно від вимог
міжнародних організацій.
Для визначення якості
кормів існують наступні методи:
1. Органолептичні – вади, зовнішній вигляд, колір, запах,
цілісність видового складу, збереженість, фази вегетації.
2. Фізико-хімічні – вологість, ступінь подрібнення,
сипучість, наявність піску, скла тощо.
3. Хімічні методи – оцінка поживності кормів (наявність
різних органічних, мінеральних речовин, вітамінів), рН (кислотність), наявність
токсинів, отрут (пестицидів, алкалоїдів).
4. Ветеринарно-біологічні – проведення мікробіологічних,
мікологічних, паразитологічних, аліментарних проб на лабораторних і
сільськогосподарських тварин. При цьому визначають вплив мікроорганізмів,
грибів, гельмінтів на якість кормів і етіологію хвороб.
Підготовка до годування
Мета:
- підвищити поїдання;
- покращити смак;
- знешкодити (від токсинів,
мікроорганізмів);
- збагатити корми макро- і
мікроелементами.
Застосовувати:
Фізичні способи – подрібнення (крупне 1,8 мм, середнє 1–1,8мм, тонке <
1мм).
Біологічні – піджарка, плющення.
Змішані – варка, запарювання.
При порушенні принципів годівлі можуть виникати так звані аліментарні
хвороби. Причиною цих хвороб є:
біотичні патогени: бактерійні інфекції, вірусні інфекції,
мікози, паразити;
абіотичні патогени: фізичні (t), механічні (гострі предмети),
хімічні (дисбаланс, наявність шкідливих і отруйних речовин), організаційного
порядку (порушення режиму і правил годівлі).
Комментариев нет:
Отправить комментарий