Основи молочної справи Урок №6 03.04.2025

 

Добрий день, учні групи № 14   

ДНЗ "Знам'янський професійний ліцей". 

 

Продовжуємо  очне   навчання з предмету:               

"Основи молочної   справи"

                                                              

03.04 2025          

    Тема програми.  Одержання високоякісного молока на фермах

 Тема уроку №6  Особливості та правила одержання молока від хворих корів Особиста  гігієна  операторамашинного  доїння.    

Від ветеринарно-санітарного стану ферми залежить санітарна якість молока. Утримання тварин у забруднених, сирих, погано вентильованих приміщеннях призводить не тільки до їх захворювань, зниження продуктивності, збільшення витрат кормів на одиницю продукції, але й до погіршення санітарної якості молока – підвищуються його механічна і бактеріальна забрудненість.

Для забезпечення гігієнічної безпечності молочної сировини необхідно, щоб процес її виробництва здійснювався з урахуванням жорсткого дотримання необхідних ветеринарних і санітарно-гігієнічних вимог.

Перелік зоотехнічних і ветеринарно-санітарних заходів, які проводяться у конкретному господарстві, у певному ступені залежить від прийнятої ним технології виробництва молока.

Для отримання високоякісного молока до ферм висувають зоогігієнічні, мікрокліматичні і ветеринарно-санітарні вимоги. 

До незаразних захворювань, що значною мірою впливають на якість молока, яке при споживанні може стати небезпечним для здоров’я людей, відносять: мастит, гастроентерит, ендометрит, травми, ацидоз та кетоз молочних корів, жирова дистрофія, ламініт та інші. При запальних захворюваннях молоко втрачає антибактеріальні речовини, містить велику кількість умовно патогенних мікроорганізмів та продуктів їх життєдіяльності. При їх наявності молоко підлягає знешкодженню.

Особливо небезпечним в плані потрапляння мікроорганізмів, збудників маститу до загального надою корів є субклінічні мастити, що мають прихований (без видимих симптомів) перебіг. З огляду на це, всі дійні корови обов’язково регулярно перевіряються на маститДля запобігання попадання молока, отриманого від корів, хворих на мастит та іншими захворюваннями, в загальну партію молока на фермі організовують ізолятор (зону) для корів, яких піддають лікуванню.

 Змішування молока від корів, яких лікували, в загальну партію молока проводять тільки після закінчення термінів очікування згідно з інструкціями із застосування ветеринарних препаратів.                                                               

Молоко, отримане від хворих корів, підлягає знешкодженню або утилізації.

Вірно організоване доїння і дотримання гігієнічних вимог є гарантією отримання високоякісного молока та запобігання хвороб вимені.

Санітарна оцінка молока за різних захворюваньМолоко, джерело цінних харчових і біологічних властивостей, інколи стає небезпечним фактором захворювання людей. Відомо близько 30 хвороб, які можуть передаватися через молоко. Патогенні мікроорганізми можуть потрапляти в молоко від тварин, хворих інфекційними хворобами, які є спільними для людей і тварин, а також під час доїння, первинної обробки чи транспортування, від хворих людей через обладнання та інші інфіковані предмети, що контактують з молоком.                       

До небезпечних інфекційних хвороб, що є спільними для людей і тварин і можуть передаватись через молоко, відносяться такі хворобибруцельоз, туберкульоз, сибірка, ящур, лептоспіроз, лістеріоз та ін. Збудники цих хвороб на певних стадіях захворювання виділяються з молоком, яке стає небезпечним для людей . Молоко від бруцельозних тварин (без клінічних ознак хвороби) можна переробляти в їжу людям лише після пастеризації (70 °С протягом 30 хвилин). Молоко від корів з клінічними ознаками хвороби кип'ятять протягом 5 хвилин. Пастеризацію і кип'ятіння проводять в тому ж господарстві. З такого молока готують тверді сири і бринзу. Їх виробляють із не знешкодженого молока в бруцельозному господарстві. На кожну партію такого сиру повинні бути супровідні ветеринарні документи .                                                                                                                 Молоко хворих на туберкульоз корів по хімічних і фізичних властивостях різко відрізняється від молока здорових тварин. Молоко стає рідким, з наявністю пластівців, колір якого зеленувато - жовтий, солоний смак. Якщо туберкульозом уражена молочна залоза, то молоко блакитного кольору. Молоко від тварин, хворих на туберкульоз і позитивно реагуючих на туберкулін пастеризують за 65 °C протягом 30 хвилин або ж короткочасно (моментально ) в пастеризаторах при доведенні температури до 90°С в самому молоці, а також кип'ятять протягом 10 хвилин і використовують для відгодівлі тварин в самому господарстві .                                                                                                                          При появі сибірки щодо молока і молочних продуктів принимают спеціальні профілактичні заходи:                              а) молоко від хворих навіть карбункульозною формою сибірки тварин– знищують;                                                                               

б) молоко від тварин здорових, вимушено щеплених, що знаходяться в стаді або в приміщенні, де була виявлена сибірська виразка, кип'ятять негайно після видоювання;                                          в)молоко з карантинного пункту не вивозять;                                                       

  Віспа. Молоко, отримане від корів, кіз і овець у неблагополучних по віспі господарствах, кип'ятять або пастеризують, а потім переробляють на місці. Продукти переробки молока дозволяється вивозити за межі господарства після зняття карантину .                                                                                         

При ящурі у молоці вірус зберігається до 45 днів. У молоці корів, хворих на ящур, збільшується кількість лейкоцитів (в 7 раз), жиру (на 7-8 %), сироваткових білків, кальцію. При переробці такого молока на масло і сир його рекомендують пастеризувати при температурі 85-90°С протягом 30 хвилин .                                 

   Молоко корів, хворих на лейкоз, використовувати в їжу людям забороняється. Його знищують, або після кип'ятіння воно йде на відгодівлю телятам, що народилися від хворих на лейкоз тварин, або на відгодівлю свиней. Молоко від корів, підозрілих на захворювання, допускається в їжу людям після пастеризації при температурі 85 °С протягом 10 хвилин або кип'ятіння протягом 5 хвилин. Таке молоко можна переробляти в пряжене молоко, ряженку, кефір і ацидофілін.                                                                                                 Молоко, отримане від сальмонельозних тварин, рекомендується кип'ятити протягом 5 хвилин. Готові молочні продукти при виявленні в них сальмонел направляють на технічну утилізацію.                                      Мастити. Збудниками вважаються стрептококи, нерідко стафілококи, рідше кишкова палочка, Вас. cereus, CI. perfrinqens, грибки та інші мікроорганізми. Молоко з неураженої чверті вимені збирають в окрему ємність, пастеризують за температури 85 °С протягом 30 хвилин або кип'ятять і використовують у господарстві для годівлі тваринМолоко з уражених чвертей вимені – знищується.

Особиста  гігієна  оператора машинного  

При роботі в галузі молочного скотарства слід пам’ятати, що молочар - це особа, яка бере  участь в діях, пов’язаних з продовольством, а також він безпосередній виробник продовольства. Тому важливо забезпечувати виконання вимог гігієни протягом усього процесу виробництва  з моменту отримання молока до моменту надходження молочних продуктів до споживачів.  У господарстві бактеріологічне забруднення зменшують завдяки використанню ефективних миючих та дезінфікуючих засобів, доїльному обладнанню та охолоджувачам, крім  того доярки повинні дотримуватися високих стандартів особистої гігієни.

 Для недопущення бактеріологічного забруднення доярки перед кожним доїнням повинні ретельно вимити руки. На шкірі наших рук живе дуже багато бактерій та мікроорганізмів, вониможуть викликати в тварин запалення вимені — мастит. При доїнні корів переважно використовують латексні  рукавиці. Рукавиці захищають людину від інфікування бактеріями та мікроорганізмами, якщо у доярок поранена шкіра рук,а також захищають тварин. При використанні рукавиць можливо зменшити кількість бактерій та мікроорганізмів, якими доярка може інфікувати тварин при підготовці їх до процессу доїння.  Для зменшення ризику забруднення та інфікування, у кожному господарстві повинно бути обладнане місце якнайближче до місця доїння, де можна мити та дезінфікувати використані рукавиці. Доярки повинні носити чисте вбрання, яке   можна чистити та прати, фартух.

 ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ:

Занотувати    конспект

Дати відповідь на запитання:
1.Чи можна змішувати моло здорових  корів з молоком хворих корів .     

2.Що потрібно зробити з молоком  від хворих тварин?   

 3.Особиста гігієна дояра.

Комментариев нет:

Отправить комментарий