ДОБРИЙ ДЕНЬ! Учні 14 групи .
До фізичних властивостей молока належать: густина, в'язкість, поверхневий натяг, оптичні властивості молока, осмотичний тиск, температура кипіння і замерзання, електропровідність і питома тепломісткість молока.
· Хімічні властивості молока
ККислотність молока. Свіже молоко на смак солодкувате. Коли в нього вмістити клаптик синього лакмусового паперу, то він почервоніє, а червоний -- посиніє. Це свідчить, про те, що молоко має водночас кислотні й лужні властивості. Кислотність молока зумовлюється наявністю в ньому білків, вуглекислоти, фосфорнокислих, лимоннокислих солей, лимонної кислоти та в деякій мірі іншими складовими частинами. Відрізняють загальну або титровану й активну кислотність. властивості молока
·
ТЕХНОЛОГІЧНА КАРТКА Визначення густини молока. Густина залежить від густини компонентів молока: жир-знижує густину молока, а білки, вуглеводи і солі підвищують густину молока. Визначення густини молока проводять не раніше як через 2 год. Після відстоювання молока при температурі 200С. Для визначення густини використовують лактоденсиметри (молочні ареометри) і скляні циліндри. Ареометр – це запаяна скляна трубка з баластом в нижній частині і шкалою в верхній. Для визначення густини в сухий циліндр об’ємом 200-250 мл. Обережно по стінці наливають 150-180 мл. молока, встановлюють на рівній поверхні і занурюють чистий , сухий ареометр. Ареометр не повинен торкатися стінок і дна циліндра. Занурений ареометр залишають в спокої на 1-2 хв. І знімають результат по шкалі на рівні верхнього меніска. Густина цільного молока знаходиться в межах 1027-1032 кг/м3, густина обезжиреного молока 1036кг/м3.
ТЕХНОЛОГІЧНА КАРТКА Визначення кислотності молока. Кислотність молока необхідно визначати для встановлення його сорту при продажі молока, а також при пастеризації молока та його переробці. Кислотність молока виражають в 0Т. Під 0Т розуміють кількість мілілітрів 0, 1 Н NaOH, яке витрачається на нейтралізацію 100 мл. Молока, в двічі розведеного дистильованою водою при індикаторі фенолфталеїні.
Техніка визначення: В конічну колбу об’ємом 150-200 мл. відміряти піпеткою 10 мл. молока, додати 20 мл. дистильованої води і 2-3 краплини 1% розчину фенолфталеїну. Вміст колби перемішати і відтитрувати 0,1Н розчином NaOH з бюретки до появи стійкого слабо-рожевого забарвлення розчину.
Кислотність в 0Т обчислюють за формулою:
Т= 10*а*п (0Т)
де: а- кількість мілілітрів 0,1Н розчину NaOHзатраченого на титрування. п- поправочний коефіцієнт до титру лугу. 10- коефіцієнт перерахунку на 100 мл. молока. Титрована кислотність свіжого молока становить 16-180Т.
Протягом 60 секунд на приладі можна визначити в пробі молока – вміст жиру, білку, лактози, сухого знежиреного молочного залишку, густину, температуру замерзання молока, відсоток доданої води.
Домашнє Завдання:
Комментариев нет:
Отправить комментарий