Молочна справа урок №3 27.03.2025

 

ДОБРИЙ ДЕНЬ! Учні 14 групи .

 27.03.2025
           

Тема програми.     Вступ. Склад молока і його властивості                                                            
Тема уроку №3  Фізичні і хімічні властивості молозива і молока, їх кислоність і густина бактерицидні властивості.

До фізичних властивостей молока належать: густина, в'язкість, поверхневий натяг, оптичні властивості молока, осмотичний тиск, температура кипіння і замерзання, електропровідність і питома тепломісткість молока.


·        Хімічні властивості молока

ККислотність молока. Свіже молоко на смак солодкувате. Коли в нього вмістити клаптик синього лакмусового паперу, то він почервоніє, а червоний -- посиніє. Це свідчить, про те, що молоко має водночас кислотні й лужні властивості. Кислотність молока зумовлюється наявністю в ньому білків, вуглекислоти, фосфорнокислих, лимоннокислих солей, лимонної кислоти та в деякій мірі іншими складовими частинами. Відрізняють загальну або титровану й активну кислотність. властивості молока

·        


ТЕХНОЛОГІЧНА КАРТКА
Визначення густини молока.
Густина залежить від густини компонентів молока: жир-знижує густину молока, а білки, вуглеводи і солі підвищують густину молока.
Визначення густини молока проводять не раніше як через 2 год. Після відстоювання молока при температурі 200С.
Для визначення густини використовують лактоденсиметри (молочні ареометри) і скляні циліндри.
Ареометр – це запаяна скляна трубка з баластом в нижній частині і шкалою в верхній.
Для визначення густини в сухий циліндр об’ємом 200-250 мл. Обережно по стінці наливають 150-180 мл. молока, встановлюють на рівній поверхні і занурюють чистий , сухий ареометр. Ареометр не повинен торкатися стінок і дна циліндра. Занурений ареометр залишають в спокої на 1-2 хв. І знімають результат по шкалі на рівні верхнього меніска.
Густина цільного молока знаходиться в межах 1027-1032 кг/м3, густина обезжиреного молока 1036кг/м3.


ТЕХНОЛОГІЧНА КАРТКА
Визначення кислотності молока.
Кислотність молока необхідно визначати для встановлення його сорту при продажі молока, а також при пастеризації молока та його переробці.
Кислотність молока виражають в 0Т. Під 0Т розуміють кількість мілілітрів
 0, 1 Н NaOH, яке витрачається на нейтралізацію 100 мл. Молока, в двічі розведеного дистильованою водою при індикаторі фенолфталеїні.

Техніка визначення:
В конічну колбу об’ємом 150-200 мл. відміряти піпеткою 10 мл. молока, додати 20 мл. дистильованої води і 2-3 краплини 1% розчину фенолфталеїну. Вміст колби перемішати і відтитрувати 0,1Н розчином   NaOH з бюретки до появи стійкого слабо-рожевого забарвлення розчину.

Кислотність в 0Т обчислюють за формулою:

Т= 10*а*п  (0Т)

де: а- кількість мілілітрів 0,1Н розчину NaOHзатраченого на титрування.
      п- поправочний коефіцієнт до титру лугу.
      10- коефіцієнт перерахунку на 100 мл. молока.
Титрована кислотність свіжого молока становить 16-180Т.



        Іноваційні технології                                                                                 Визначення вмісту жиру в молоці на приладі «Екомілк»
Протягом 60 секунд на приладі можна визначити в пробі молока – вміст жиру, білку, лактози, сухого знежиреного молочного залишку, густину, температуру замерзання молока, відсоток доданої води.   
ТЕХНОЛОГІЧНА КАРТКА
Визначення жирності молока.
Для визначення жирності молока необхідно виділити жир у чистому вигляді, тобто звільнити його від білкової оболонки.

Техніка визначення:
1. Пронумеровані жироміри встановити в штатив і в кожний відміряти
    автоматичною піпеткою 10 мл. концентрованої сірчаної кислоти з
    густиною 1,81-1,82г/см3.
2.Піпеткою відміряти 10 мл. молока виливаючи його по стінці жироміра так
   щоб не змішати сірчану кислоту.
     3.Відміряти 1 мл.  ізоамілового спирту не змочуючи горла жироміра.
     4. Жироміри закрити пробками, перемішати і поставити корком вниз у
         водяну баню при температурі 650С на 5 хв.
     5.Жироміри витягнути з бані, витерти, вставити в патрон центрифуги
        і центрифугувати 5 хв.
     6. Жироміри після центрифуги розмістити у водяну баню при температурі
         650С на 5 хв.
     7.Жиромір витерти, встановити нижню межу стовпчика жиру на ближній
        Поділці шкали(злегка вкручуючи абр викручуючи пробку) і зробити
        підрахунок по нижній точці меніска. Границя розподілу жиру і нежирної
        частини повинна бути чіткою, а стовпчик прозорий.

  
ТЕХНОЛОГІЧНА КАРТКА
Визначення кислотності молока за допомогою індикаторних папірців.
Техніка визначення:
Молоко збовтати до зникнення жирної плівки. Полоску індикаторного папірця вмочити в молоко. Отримане забарвлення порівняти з еталонною шкалою.
Свіже молоко (18-190Т) зафарбовує індикаторний папірець в сіро-синій (синій) колір.
Молоко з кислотністю 20-210Т зафарбовує індикаторний папірець в жовто-зелений колір.
Кисле молоко не змінює колір індикарного паперу.

                                 18-190Тенера
                                 20-210Тенера

ТЕХНОЛОГІЧНА КАРТКА
Визначення кислотності молока за допомогою індикаторних папірців.
Техніка визначення:
Молоко збовтати до зникнення жирної плівки. Полоску індикаторного папірця вмочити в молоко. Отримане забарвлення порівняти з еталонною шкалою.
Свіже молоко (18-190Т) зафарбовує індикаторний папірець в сіро-синій (синій) колір.
Молоко з кислотністю 20-210Т зафарбовує індикаторний папірець в жовто-зелений колір.
Кисле молоко не змінює колір індикарного паперу.

                                 18-190Тенера
                                 20-210Тенера
Розвиток мікрофлори ,яка потрапила в молоко,протягом перших  2-3 годин   пригнічується атьсянтибактеріальними речовинами,що містяться  у свіжовидоєному молоці.До них належать лізоцими,лейкоцити, антитіла. Період активної  дії антибактеріальних речовин(2-3год.) називають  бактерицидною фазою молока

Домашнє Завдання:                                                                             
  Записати конспект.                                                                                        

Комментариев нет:

Отправить комментарий