Основи молочної справи. Урок № 2 20.03.2025


Добрий день, учні групи № 14   ДНЗ "Знам'янський професійний ліцей". 

Продовжуємо   очне навчання під час воєного стану. 

В розкладі новий предмет   

"Основи молочної   справи  "

20.03.2025
Тема програми.     Вступ. Склад молока і його властивості                                                            

Тема уроку №2  Білки молока: казеїн і сиворотні білки, їх фізіологічні і технологічні властивості.Методи визначення білка в молоці.


Білки молока синтезуються з амінокислот, кількість яких у них
досягає 20 і більше. Основним із білків молока є казеїн. Він стано-

вить 82 % загальної їх кількості, альбумін —12 і глобулін — 6 %.

Казеїн, крім молока, ніде в природі не трапляється й надає йому

білого кольору та непрозорості. Під впливом кислот і сичужного фе-
рменту він коагулює, що дає можливість виробляти з молока сири
та кисломолочні продукти.
Після виділення з молока казеїну в сироватці залишаються альбу-
мін і глобулін, які називають сироватковими білками і викорис-
товують у фармацевтичній промисловості як основу для виготовлен-
ня білкових препаратів. Глобулін молока — це носій імунних власти-
востей, тому в молозиві його у 10 – 15 разів більше, ніж у молоці.                            
 Методи визначення білка в молоці.

Визначення вмісту жиру в молоці на приладі «Екомілк»

Протягом 60 секунд на приладі можна визначити в пробі молока – вміст жиру, білку, лактози, сухого знежиреного молочного залишку, густину, температуру замерзання молока, відсоток доданої води.


 

































ІНСТРУКЦІЙНО-ТЕХНОЛОГІЧНА КАРТКА 



Підготовка приладу до роботи
1.Температура молока при дослідженні повинна бути 10-30°С, кислотність молока не більше 25°С.
2.Одразу після включення потрібно зачекати поки прилад нагріється і перейде з режиму WARM UP до ЕКОМILК.
3.Молоко наливають у спеціальний стакан, кількістю приблизно 30-40 мл та встановлюють на опорний штифт занурюючи всмоктуючу трубку.
4.Після цього потрібно один раз натиснути кнопку МОDЕ і на індикаторі з'явиться надпис СОW МІLК та натискають кнопку ОК.
5.Після цього аналізатор автоматично всмоктує потрібну кількість молока та починає вимірювання. 
6.Поки триває процес апарат виводить на екран повідомлення Working та вертикальні прямокутники які вказують на тривалість процесу. Вимірювання закінчується коли на індикаторі прибору з'являються наступні результати: вміст жиру, СЗМЗ, густина, кількість доданої води, температура замерзання молока, вміст білку.
7.Після проведення досліджень прилад миють за допомогою режиму СLEANING.
8.Режими вибирають натисканням кнопки ▲.
9.Після кожного натискання на індикаторі прибору послідовно з'являються наступні режими:
- СОW МІLК – дослідження проби коров'ячого молока;
- СОW МІLК 2 – дослідження проби козиного та овечого молока;
- СLEANING – промивання прибору у кінці робочого дня;
- МОТОR СНОІСЕ – вибір основного режиму використання;
- САLIBRATION – калібрування                                       

Домашнє Завдання:                                                                             
  Записати конспект.                                                                                       

Комментариев нет:

Отправить комментарий