Основи молочної справи Урок№5 03.04.2025



               Добрий день, учні групи № 14  


 ДНЗ "Знам'янський професійний ліцей". 

Продовжуємо   очне  навчання .               

"Основи молочної  справи  "                                     

03.04.2025              

 Тема програми.  Одержання високоякісного молока на фермах
 
Тема уроку №5   Умови  одержання високоякісного молока на фермах і комплексах. Вади консистенції, кольору, запаху, смаку молока та їх причини. 
Домашнє завдання:

Опрацювати  матеріал і записати конспект.

Одним із головних факторів зовнішнього середовища,                                     
що істотно впливає на рівень та якість молочної продукти
вності є повноцінна годівля і утримання за зоогігієнічни-
ми нормами. Можна тривалий час підтримувати повноці-
ною годівлею високий рівень лактації. Це впливає не лише
на рівень, а й на склад молока та його якість.
Недостатня кількість енергії в раціоні спричиняє спо-
чатку зниження надоїв, а потім і вмісту жиру в молоці.
Особливо негативно впливає на жирність молока нестача
в кормах білка. Найбільш різко на неповноцінну годівлю
реагують первістки і високопродуктивні корови.
Склад і цінність молока погіршується при згодовуванні
худобі недоброякісних, зіпсованих кормів, а саме:
•неприємний смак, запах виникає при згодовуванні у ве-
ликих кількостях брюкви турнепсу, кормової капусти;
•молоко непридатне для виготовлення сиру за умов
випасання корів на болотистих лугах або годівлі кис-
лим жомом і силосом;
•недоброякісне масло одержують при згодуванні ве-
ликої кількості концентрованих кормів, при цьому
також молочні продукти не зберігаються;
•зниження вмісту жиру в молоці спостерігається за
умови згодування коровам рапсового та конопляного
жмихів.
Умови утримання корів певною мірою зумовлюють
величину продуктивності. В холодних і сирих приміщен-
нях надої у корів знижуються. Висока відносна вологість
повітря погіршує стан тварин, продуктивність їх зменшу-
ється. Негативно впливає і підвищенний вміст у примі-
щенні вуглекислоти, аміаку та сірководню.
Позитивний вплив на продуктивність має раціон, якість
та різноманітність кормів, що згодовуються, а також до-
тримання розпорядку дня.
Жива маса та інтенсивність вирощування тварин пе-
вною мірою зумовлюють майбутню продуктивність і відо-
бражають їх загальний розвиток, тому існує позитивний
взаємозв’язок між ними. Бажано, щоб надій корови за ла-
ктацію перевищував її живу масу в 8-10 разів.
Значний вплив на молочну продуктивність тварин має
інтенсивність вирощування, їх вік та жива маса при першо-
му отеленні. Підготовка нетелей до отелення сприяє прояву
високої продуктивності. Оптимум розвитку нетелей до пер-
шого отелення є для чорно-рябої породи – 500-525, червоної
степової – 475-500, сименталів, червоно-рябої, чорно-рябої
молочної – 550-575 кг. Вгодованість корів перед отеленням
також зумовлює майбутню продуктивність тварин.
Вік корів. З кожною лактацією відбувається підви-
щення рівня продуктивності відповідно на: І л – 75-80%,
ІІ л – 85-90%, ІІІ л – 93-97%, ІV л – 100-105%, V л – 105-
110%. Тому корів слід утримувати в господарстві на про-
тязі 8-12 років, а найбільш продуктивних 11-12 років, а
корів-рекордисток навіть 14-18 років.
Певним чином на рівень молочної продуктивності впли-
вають і такі фактори: вік першого парування; тривалість
сухостійного, сервіс та лактаційного періодів; організація
роздоювання та кратність доїння. Разом з тим фізіологічний
стан і здоров’я тварин можуть змінити величину надою та
його склад і навіть технологічні властивості. Тож, отриман-
ня великої кількості якісного молока залежить від багатьох
факторів, які слід враховувати в процесі виробництва.


Відповідно до ДСТУ 3662-97 до моменту здачі молоко повинне мати чистий смак і запах (допустимий слабко виражений кормовий присмак в зимово-стійловий період), однорідну без осаду та пластівців консистенцію і колір від білого до слабо-жовтого.


ТЕХНОЛОГІЧНА КАРТКА
Визначення органолептичних показників якості молока.
Органолептичними показниками санітарної оцінки молока являються: колір, смак, запах, консистенція, які визначаються у відповідності з ГОСТ.

Колір - від здорових корів молоко має білий або ледь жовтуватий колір.
            При захворюванні корів (жовтуха) або при поїданні деяких рослин (зубровка) молоко становиться більш жовтим. А захворювання маститом або туберкульозом викликає зміну кольору молока (рожевий, блакитний).
Колір молока визначають в скляному циліндрі при денному світлі.
Запах- приємний, специфічний у свіжого молока.
 Але в процесі одержання і зберігання може набувати сторонніх запахів (аміачний, силосний).
Запах визначають при переливанні молока з відра або при відкриванні посудини в якій доставили молоко.
Смак- ледь солодкуватий, а при поїданні коровами полину, цибулі,
            гірчиці - гіркуватий. При захворюванні корів на мастит або туберкульоз, а також в кінці лактації молоко може набувати солодкуватого смаку.
Смак молока визначають беручи порцію молока в рот і змочують всю порожнину рота аж до самого  кореня язика.
Консистенція- однорідна, без слизу, пластівців білка і не тягуча.  Молоко розбавлене або від хворих корів має більш рідинну консистенцію, а молоко забруднене мікроорганізмами творожнисту консистенцію.
Консистенцію молока визначають при повільному переливанні молоко з циліндра в стакан.



Комментариев нет:

Отправить комментарий