Добрий день, учні групи № 14 ДНЗ "Знам'янський професійний ліцей".
"Основи молочної справа "
10.04 2025
ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ:
Дати відповідь на запитання:
1.Первинна обробка молока це -
2Температура свіжовидоєного молока
3. Бактерицидною фазою називається
ТЕМА ПРОГРАМИ :Первинна обробка, зберігання і транспортування молока.
Тема уроку7 :Поняття про первину обробку молока. Методи очищення молока від механічних домішок. Охолодження молока . Бактерицидна властивість молока. Методи транспортування молока
Первинна обробка молока — це комплекс операцій, які виконують із видоєним молоком у господарстві з метою збереження його якості і запобігання скисанню. Первинна обробка складається з таких основних технологічних операцій: очищення, охолодження (з метою уповільнення розвитку хвороботворних та окислювальних бактерій), іноді пастеризація або сепарування молока. Молоко - швидкопсувний продукт. Особливо швидко воно псується на фермі в неохолодженому стані. У ньому швидко розмножуються бактерії, підвищується кислотність, виникають небажані запахи і присмаки.
Для видалення механічних домішок (шматочків корми, частинок підстилки, вовни). Молоко обробляють різними способами. Перший з них - проціджування молока через фільтри - цідилки, в яких між двома металевими стінками знаходиться шар марлі, складний у 3-4 рази, шар вати або шар тканини зі штучного волокна - лавсан. При такій очищення видаляються тільки великі тверді частинки.
Більш дрібні частинки уловлюються фільтрами, застосовуваними на доїльних установках. У цих фільтрах використовується лавсановая тканину. У процесі доїння у міру забруднення фільтри замінюються на чисті.
Найбільш ефективно очищають молоко на сепараторі-очищувачі. У ньому під дією відцентрової сили механічні частки відділяються від молока і накопичуються на стінках барабана: цей шар знімають .
Кращі результати очищення виходять, якщо молоко обробляється негайно після доїння.
У молоці очищеному навіть на сепараторі-очищувачі, залишаються мікроорганізми, які за сприятливих умов швидко розмножуються; при низькій температурі (t °) зберігання молока 10 ° С кислотність його не підвищується протягом 10:00 і число бактерій збільшується незначно, в той час як в неохолодженому молоці вже через 2:00 після доїння кислотність підвищується, а чисто бактерій зростає в 3,5 рази. Неохолоджене молоко вже через 6:00 після доїння не може бути віднесено до 1-го сорту. Практично без застосування холоду неможливо зберегти молоко високої якості.
Охолоджують молоко наступними способами:
1. У флягах, занурених у холодну або у воду з льодом;
2. На зрошувальних охолоджувачах;
У охолоджувачах з холодильною машиноюТехнологічний процес первинної обробки молока відбувається у такій послідовності. Видоєне молоко, що надходить у молокозбірник 1, спрямовується на очищення у сепаратор-молокоочисник 2, а далі через регенеративний теплообмінник 4 на пастеризацію. У теплообміннику молоко попередньо підігрівається гарячим молоком, яке виходить з пастеризатора. Гаряче молоко після пастеризатора віддає частину своєї теплоти в теплообміннику і після проходження охолодника 5 накопичується у молочному танку 6.
Рис. 9.1. Технологічна схема первинної обробки молока:
1 — молокозбірник; 2 — сепаратор-очисник; 3 — пастеризатор; 4 — регенеративний теплообмінник;
5 — охолодник; 6 — молочний танк
Найдосконалішим способом очищення молока від механічних забруднень є відцентровий з використанням центрифуг або сепараторів.
Під дією відцентрової сили молоко очищається від механічних домішок, а також від слизу, згустків молока, епітелію та крові, які з'являються в молоці у разі захворювання вим'я. На відміну від очищення фільтрами, за відцентрового очищення молока не розмиваються забруднення, що відкладаються в грязьовому просторі очисника і називаються сепараторним слизом.
Охолодження молока відбувається внаслідок теплообміну між теплим молоком і холодною рідиною. Охолодники молокакласифікують:за формою робочої поверхні: циліндричні і плоскі; за кількістю робочих секцій: односекційні, двосекційні і багатосекційні;за видом теплообміну: прямотечійні і протитечійні; конструкції: резервуарні, трубчасті, листові, пластинчасті
У молоці міститься велика кількість поживних речовин: жири, білки, вуглеводи, вітаміни, мінеральні речовини тощо, тому молоко має високі поживні і лікувальні властивості для організму людини.
За тривалого зберігання свіжовидоєного молока воно втрачає свої корисні властивості, через це його потрібно зразу піддавати первинній обробці.
Температура свіжовидоєного молока приблизно 35-37 о С і бактерицидні властивості, які гальмують розвиток у молоці мікроорганізмів потягом 2,5-3 годин.
Період часу, протягом якого в свіжовидоєному молоці не розвиваються мікроорганізми, називається бактерицидною фазою.
Тривалість бактерицидної фази залежить від таких основних факторів:
санітарні умови одержання молока,
швидкість його очищення і охолодження та температура, до якої його охолоджують.
Для того щоб одержати високоякісне молоко, потрібно продовжити бактерицидну фазу, для цього молоко після видоювання очищають і охолоджують до температури 4-7 о С. конструкції: резервуарні, трубчасті, листові, пластинчасті;
Молоко на завод доставляють автомобілями, залізничним і водним транспортом. Молоко з невеликих ферм переводять у флягах. Перед відправкою молоко обов'язково перемішують, фляги кришками з гумовими прокладками і пломбують.
Для запобігання від нагрівання, замерзання і забруднення фляги з молоком накривають брезентом. Але цей спосіб перевезення незручний і громіздкий.
Більш доцільно транспортувати молоко автоцистернами, які стан з однієї або двох ізольованих секцій, мають герметично закриваються кришки. Заповнюються автоцистерни автоматично за допомогою вакууму або за допомогою насоса.
Комментариев нет:
Отправить комментарий