Основи молочної справи .Урок №8 10.04.2025

Добрий день, учні групи № 14   ДНЗ "Знам'янський професійний ліцей". Продовжуємо   очне  навчання з предмету :              

"Основи молочної   справи"

           

                                                

10.042025            



ТЕМА  ПРОГРАМИ :Первинна  обробка, зберігання  і транспортування    молока.                                                                                                               Лабораторно - практичні заняття:
Тема  уроку 8:Фільтрація і охолодження молока
 ЗАМАЛЮВАТИ СХЕМИ ОЧИСНИКА ОХОДОДНИКА МОЛОКА,    ЗАПИСАТИ ТЕХНІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ.ПЕРЕВАГИ МИТТЄВОГО ОХОЛОДЖЕННЯ МОЛОКА

Молоко охолоджують та очищують від механічних домішок, щоб збільшити період зберігання його в свіжому вигляді.

Очисник-охолодник ОМ-1А призначений для відцентрового очищення та охолодження молока. Він складається (рис. 4.12) з відцентрового очисника 9, пластинчастого водяного охолодника 22, шлангів для молока та води.

 om-1.png

1 – ємність для молока, 2 – патрубок молочний, 3 – насос молочний,          4 – шланг,  5 – трубка молочна, 6,14 – патрубок очищеного молока, 7 – напрямний диск,  8 – тарілкотримач,  9 – очисний барабан, 10 – кришка, 11 – основа, 12 – вертикальний вал, 13 – верхня опора вала, 15,18 – трубопровід води, 16– патрубок охолодженого молока, 17– молочний танк, 19– насос водяний, 20– трубопровід холодної води, 21– плита, 22– пластини, 23– отвір пластини, 24– отвір для штанг, 25– гумова прокладка,   26–ванна

 

Рис. 4.12. Конструктивно-функціональна  схема  очисника-охолодника молока ОМ-1А

 

До складу відцентрового очисника (рис. 4.12) входять очисний барабан 9, приймально-відвідний пристрій 5, 6, приводний механізм. Барабан складається з основи 11, кришки 10, тарілкотримача 8, пакета тарілок, напрямного диска 7. Зазор між тарілками - 1 мм. В барабані очисника-охолодника 0М-1А замість пакета тарілок встановлена крильчаста вставка. Приймально-відвідний  пристрій забезпечує подачу молока в очисний барабан та відведення з барабана очищеного молока.

Приводний механізм складається з електродвигуна, редуктора, вертикального валу 12 (веретено), горизонтального валу з фрикційно-відцентровою муфтою, пульсатора, за допомогою якого контролюють частоту обертання барабана. При включенні пульсатора натисканням кнопки ведуть відлік: 47-49 поштовхів в хвилину, що відповідає робочій частоті обертання барабана. Барабан кріпиться на веретені гайкою.

Пластинчастий охолодник має пакет пластин 22 та дві плити 21. Крізь отвори 24 пластин та плит проходять дві штанги. За допомогою болтів та гайок пластини та плити збираються в один пакет. Кожна пластина має чотири технологічні отвори: два верхніх і два нижніх. Подільна пластина, що установлюється в середині пакету, має тільки два верхніх отвори. На пластини наклеєні гумові прокладки, які забезпечують відповідний зазор між пластинами, а також перекривають в кожній пластині ліві або праві отвори. При складанні пакету ліві і праві пластини чергують, що забезпечує утворення двох систем каналів. Кожна з цих систем сполучається двома отворами пластин зверху і знизу. Пластини мають рифлену форму, що збільшує поверхню теплообміну і забезпечує інтенсивне перемішування молока, яке рухається між пластинами. Холодоагентом, що використовується в охолоднику, є вода, яка подається з водоохолодної або теплоохолодної установки.

Робочий процес очисника-охолодника. Вмикається електродвигун приводу і барабан починає набирати необхідні оберти. Молоко в очисник подається насосом 3, на вихідному патрубку якого встановлюють спеціальний штуцер, що пропускає 1000 л молока за годину. З приймально-відвідного пристрою молоко надходить в барабан очисника. Центральною молочною трубкою 5 і каналом тарілкотримача 6 молоко потрапляє в простір між пакетом тарілок барабана 9 і кришкою 10. Під дією відцентрової сили всі домішки видаляються  з молока і відкидаються до кришки барабана. А молоко під тиском нових порцій вертикальними каналами між тарілкотримачем, а також кришкою барабана підіймається вгору. Далі молоко проходить крізь направляючий диск 7 і  шлангом 6 подається в охолодник. Під час проходження молока між тарілками відбувається додаткова його очистка від домішок. Домішки сповзають з тарілок і прилипають до стінок кришки барабана. В процесі роботи очищувача на стінках кришки барабана поступово накопичується шар домішок, зазор між кришкою та барабаном зменшується і виділення домішок припиняється. Тому через 2,5 години роботи очищувач необхідно зупиняти, розбирати і мити.

Очищене молоко поступає в охолоджувач 22. Першу половину охолодника (до розподільної пластини) молоко заповнює через один простори між пластинами, піднімаючись вгору. Потім крізь верхній отвір роздільної пластини молоко переходить в другу половину охолодника, заповнює через один простори між пластинами і опускається вниз. Охолоджене молоко виходить патрубком 16.

Вода в охолодник подається з холодильної установки трубопроводом 20. Вона надходить в інші простори між пластинами (не заповнені молоком) спочатку другої половини охолодника, піднімаючись вгору, потім верхнім отвором роздільної пластини переходить в другу половину охолодника, опускається вниз і виходить з охолодника через патрубок 15. Рухаючись між пластинами, вода охолоджує молоко. При цьому зустрічний рух потоків (молоко і вода) дозволяє мати нижчу температуру молока при тій же температурі води. Гофрована форма пластин збільшує площу теплообміну, сприяє завихренню потоків води та молока, що приводить до інтенсивного теплообміну.

До початку роботи установку необхідно промити теплою водою (температура 50-60 0С (323-333 0К). Потім вмикають насос для подачі води та молочний насос 3. Очищення молока потрібно починати з таким розрахунком, щоб закінчити його не пізніше, ніж через 10-15 хвилин після закінчення доїння корів.

Охолодник промивають після кожної зміни, а очисний барабан через кожні 2,5 години роботи. При митті пластинчастого охолодника шланги 4 та 6 з'єднують між собою, у ванну 36 заливають воду з температурою 30 0С     (303 0К), шланг 2 опускають у ванну 1, вмикають насос 3. Вода насосом подається в охолодник, проходить між пластинами шляхом руху молока і шлангом 16 відводиться на злив. Після промивання водою, охолодник протягом 15 хвилин промивають мийним розчином в циркуляційному режимі. Потім у ванну заливають чисту воду і промивають нею протягом 10 хвилин. Деталі барабана-очисника, приймально-відвідного пристрою та молочного насоса миють вручну, спочатку в теплій воді, потім в розчині, знову в теплій воді а прополіскують в чистій проточній воді.

Дезинфекцію очисника-охолодника проводять влітку через день, а взимку один раз на 5 днівПри дезинфекції використовують 0,1% розчин гіпохлорита натрію або гіпохлорита кальцію. Один раз на місяць пластинчастий охолодник розбирають і чистять вручну. Для цього відкручують гайки на стягувальних болтах,  відсувають плиту 21 до упору на штангах і по черзі чистять пластини. Потім збирають пластини в пакет, закручують гайки стягувальних болтів і промивають охолодник водою.

 

Таблиця 4.5 - Технічна   характеристика очисника-охолодника ОМ-1

Продуктивність, л/год.

1000

Частота обертання вала барабана, хв.-1

8000

Потужність електродвигуна, кВт

1,1

Перепад температури між охолодженим молоком та охолоджуючою водою,°С

2

Кратність витрат води по відношенню до молока

Обладнання для охолодження молока

 

Однією з найважливіших особливостей свіжовидоєного молока є його спроможність стримувати розмноження бактерій протягом перших двох годин. Цей час називають бактерицидною фазою, тривалість якої зростає, якщо відразу ж після доїння молоко охолодити. У літню спеку при довгих перевезеннях молоко охолоджують до 2 °С, а взимку — до 8 °С.

Існує багато способів охолодження молока на тваринницьких фермах. Всі вони мають загальні особливості і діляться на три основні категорії: охолодження при постійній температурі зовнішнього середовища, при змінній температурі зовнішнього середовища та протитечійне охолодження.

У спрощеному вигляді в господарствах охолоджують молоко у флягах шляхом занурення його на певний час у басейн з холодною проточною або непроточною водою. Інколи для зниження температури води в такі басейни додають лід.

Більш досконалий спосіб — це охолодження молока або вершків за допомогою спеціальних охолодників. З цією метою використовують зрошувальні протитечійні охолодники, пластинчасті охолодники, танки-охолодники молока.

Вимоги до охолодників:

-          універсальність у можливості охолодження молочних продуктів, які мають різні фізико-механічні властивості;

-          виконання заходів проти бактеріального забруднення продукту під час охолодження;

-          задовільне миття та дезінфекція робочих органів охолодника після закінчення роботи;

-          захист продукту від випаровування.

Охолодники можна розділити за такими основними ознаками:

-          за характером стикання з оточувальним повітрям: відкриті зрошувальні (рис. 4.2) і закриті проточні;

-          за виглядом робочої поверхні: трубчасті і пластинчасті;

-          за кількістю секцій: одно- і багатосекційні;

-          за конструкцією: одно- і багаторядні.

zrosh._oholodnik.png

1 - розподільний пристрій; 2 - поверхня (апарат) теплообміну; 3 - збірник

Рис. 4.2. Схема роботи охолодника зрошувального типу:

На рис. 4.2 зображено схему роботи зрошувального охолодника, відповідно до якої тепле молоко подається у верхній жолоб 1, звідти самопливом пере­міщується по обох боках охолоджувальної поверхні 2 у нижній жолоб 3. У цьому випадку застосовується протитечійний принцип. Молоко стікає зверху до низу, а охолоджувальна вода навпаки переміщується знизу до верху.

 

Танк-охолодник ТО-2А призначений для охолодження та зберігання молока. Він складається (рис. 4.3) з кришки 2 із заливною горловиною 1,  корпусу з зовнішнім кожухом 12, молочної цистерни 13, мішалки 4 з електроприводом, молочного крана 10. Молочна цистерна танка омивається холодною водою або іншим холодоагентом, що подається в сорочку танка патрубком 7. Після цього вода відводиться з танка через патрубок 11.

to-2.png

 

1 – заливна горловина, 2 – кришка, 3 – термоконтактний давач, 4 – мішалка, 5 –кришка мірної лінійки,  6 – мірна лінійка, 7 – патрубок для подачі охолоджуючої рідини,   8 –  термоізоляція,  9 – водяна сорочка, 10 – молочний кран, 11 – патрубок для відводу охолоджуючої рідини, 12 –кожух

 

Рис. 4.3 – Структурна схема танка охолодника молока ТО-2А

 

Танк обладнаний мірною лінійкою  6 та термоконтактним давачем 3 температури молока.

Теплоізоляційний шар 8 зменшує теплообмін з навколишнім середовищем і сприяє збереженню заданої температури молока всередині цистерни.

 

Таблиця 4.1 - Технічна характеристика танка охолодника Т0-2А

Місткість, л

2000

Потужність, кВт      

2,4

Температура охолодженого молока, 0С      

4



Призначений для фільтрації молока та інших продуктів в технологічний процесах, де вимагається фільтрація при температурі навколишнього повітря від +3 ̊ С до +35 ̊ С.
Фільтр складається: з корпусу (1); циліндрової перфорованої вставки (2), що є фільтрувальним елементом багаторазового використання; гайок приєднувальних (3-4); кранів шиберних (5) див.мал.1. Виготовлений з нержавіючої харчової сталі марки 08х8Н10 (304), під замовлення 03х17Н14М3 (316) – кислотостійке середовище.
  • Очищення механічних домішок.
  • Пониження кількості соматичних кліток в молоці.
  • Зниження бактерій.                                                                      
  • Гарантоване підвищення сортності молока.
  • Збільшення терміну зберігання молока.      
           

Комментариев нет:

Отправить комментарий