Добрий день, учні групи № 14
"Основи молочної справи"
11.04 2025
ТЕМА ПРОГРАМИ :Молочна лабораторія та її обладнання.
Тема уроку:№ 9. Проведення роботи з фільтрації і охолодження молока
Первинна обробка молока.
На кожній фермі в спеціальній прибудові посередині корівника, а на великих фермах в окремих приміщеннях, обладнують молочарню. Безпосередньо в умовах ферми проводять первинну обробку молока, яка передбачає очищення його від механічних домішок (фільтрування) та охолодження. Очищення молока від механічних домішок (фільтрування). Під час доїння в молоко можуть потрапляти різні механічні домішки (волос, пил тощо). Тому з метою зменшення забруднення його фільтрують. Якщо корів доять у стійлах і молоко зливають у фляги, то в горловини фляг вставляють цідилки з фільтрами або обв’язують їх фільтрувальною тканиною. Найдоцільніше використовувати фільтри із штучної тканини (лавсан, енант), які легко промиваються, міцні й не жовтіють. Для обробки 1 т молока необхідно 0,017 м лавсану, тоді як марлі — 1,26 м.
Фільтрування не забезпечує одержання чистого молока, оскільки частина
механічних домішок розчиняється і разом із мікроорганізмами потрапляє в
молоко.
На великих фермах і підприємствах промислового типу для очищення молока
використовують герметичні молокоочисники типу ОМА-3М, умонтовані в
пастеризаційні установки. Основним робочим органом у них є барабан, подібний
до сепараторного, проте менший за діаметром, без розділювальної тарілки, з
більшим простором між тарілками і одним збірником молока. Відцентрова сила, що
розвивається під час обертання барабана, відділяє з молока механічні домішки
разом із бактеріями, які затримуються між тарілками барабана.
Для очищення молока на фермах використовують устаткування типу ООМ-1000А,
за допомогою якого молоко одночасно очищають, охолоджують і сепарують. За одну
годину тут очищають 1000 кг або сепарують 600 кг молока.
У разі доїння в молокопровід застосовують уніфіковані фільтри АДМ.09.000,
умонтовані в молокопровід на потоці молока.
Охолодження молока. Неохолоджене молоко швидко втрачає свої бактерицидні
властивості і через 2 — 3 год починає скисати, тому відразу після доїння його
охолоджують. З цією метою на фермерських молочарнях фляги занурюють у басейн з
проточною водою
з розрахунку 3 — 5 л на охолодження 1 кг молока. Крім того, використовують
лід. Так, на 100 кг молока необхідно 10 — 12 кг, або на 1 т молока — 1,2 м3 льоду.
Значно швидше і до нижчої температури можна охолодити молоко за допомогою
охолодників, ванн і танків. Охолодники працюють за принципом теплообміну між
молоком та холодоагентом. Вони бувають зрошувальні й пластинчасті. Молоко в
таких охолодниках стікає зверху, а вода надходить знизу вверх. Більш сучасними
є пластинчасті охолодники, які можна використовувати за всіх способів доїння
корів, але частіше їх умонтовують у лінію з центральним молокопроводом.
Для охолодження молока на фермах застосовують холодильну установку МХУ-8С у
комплексі з танком-охолодником ТО-2 місткістю 2 т. На великих фермах
використовують фреонові або аміачні холодильні машини.
Незалежно від способу доїння для охолодження молока застосовують ванни й
танки, у міжстінковий простір яких надходить холодоагент (фреон) або
холодоносій (льодова вода, розсіл).
Зберігання молока. Охолоджене молоко зберігають за низьких температур. У
випадку, коли його не вивозять із господарства протягом 6 год, то охолоджують
до 10 °С, 12 — 8 °С, 24 год — 5 °С із урахуванням 1 — 2 °С на нагрівання. У
разі збирання у фляги молоко зберігають у тих самих басейнах, в яких і
охолоджували, але фляги накривають марлею чи іншою тканиною.
Для підтримання більш низької температури використовують лід. Проте
зберігати молоко у флягах економічно невигідно, оскільки витрачається багато
води і льоду, в нього потрапляють механічні домішки й відбувається абсорбція
сторонніх запахів.
Найдоцільніше молоко зберігати в танках і ваннах. Танки мають подвійні
стінки, простір між якими заповнено теплоізоляційним матеріалом. У них
охолоджене молоко зберігають 36 — 48 год. Для підтримання низької температури
використовують ванни ТОМ-1, ТОМ-2, ТО-2. Це двостінні резервуари, під дном яких
розташовані трубчасті випарювачі, з’єднані з холодильною машиною. Зберігання молока
у ваннах дає можливість автоматично підтримувати певну температуру.
На великих фермах і підприємствах промислового типу для зберігання молока
використовують резервуари-термоси місткістю 2 — 36 т. Тримання молока в них
упродовж 12 год підвищує його температуру на 1 °С із різницею температури між
молоком і навколишнім середовищем 20 °С.
Транспортування і реалізація молока. Його транспортують у флягах і
автомобільних цистернах. Перевезення у флягах не дає можливості підтримувати
певну температуру й уникнути втрат молока (розбризкування, залишки на стінках
фляг), які досягають 0,3 — 0,5 % місткості фляги.
Кращим способом транспортування вважають використання автомобільних
молочних цистерн. Воно обов’язкове для господарств, де молоко охолоджують та
зберігають у танках. Застосування автомобільних молочних цистерн усуває
трудомісткі процеси завантаження, розвантаження, миття, дезінфекції фляг і
підвищує продуктивність праці майже в 2 рази.
Молочні цистерни характеризуються достатньою термоізоляцією, яка запобігає
нагріванню молока або замерзанню. За 10 год перебування молока в цистерні його
температуразмінюється не більш як на 2 °С.
У цистерну молоко надходить за допомогою вакууму, що створюється
відкачуванням із секції повітря всмоктувальним колектором двигуна автомобіля.
Спрацьовує контактна електрична сигналізація і двигун автомашини після
заповнення цистерни молоком вимикається.
У деяких країнах молоко транспортують по молокопроводу, але виникає
складність щодо його промивання, витрат значної кількості води та миючих
засобів.
На молоко, яке відправляють із господарства на молочне підприємство,
оформляють товарно-транспортну накладну, де зазначають його кількість, жирність
та показники сортності. На молочному заводі молоко зважують, визначають жирність,
уміст білка, кислотність, ступінь чистоти, бактеріальне обсіменіння та вміст
соматичних клітин.
Комментариев нет:
Отправить комментарий