Добрий день, учні групи № 14
ДНЗ "Знам'янський професійний ліцей".
За допомогою цього блогу, ми будемо з вами здійснювати дистанційне навчання з предмету: "Тваринництво"
28.12.2023
Тема програми: Технологія виробництва м’яса птиці та яєць.
Тема уроку: №28 Утримання ремонтного молодняку.
Комплектування батьківського стада.
Подивіться навчальний фільм
Утримання батьківського стада та вирощування ремонтного молодняку несучих порід курей
Домашнє завдання
Опрацювати конспект та записати конспект.
На
птахофабриках і фермах птахівничих господарств залежно від природних та
економічних умов застосовують різні способи утримання поголів’я: кліткове,
підлогове (на глибокій підстилці або на сітчастій підлозі), вигульне, вольєрне
або комбіноване.
Кліткове утримання
практикується на птахофабриках і в спеціалізованих господарствах, які
виробляють харчові яйця при вирощуванні ремонтного молодняку, бройлерів і
відгодівлі молодняку. Поголів’я розміщують в одноярусних чи багатоярусних
клітках.
При підлоговому утриманні
птиця знаходиться в широкогабаритних пташниках без вигулів або з ними. Цей
спосіб застосовують для промислового стада курей на невеликих птахофабриках, в
спеціалізованих господарствах і на товарних фермах. Птиця утримується на
незмінюваній підстилці або на сітчастій чи планчастій підлозі.
Вигульне утримання застосовується
переважно в племінних птахівничих господарствах, на птахофабриках, для
маточного поголів’я птахівничих господарств і племінних фермах господарств.
Птиця на вигулі знаходиться в постійному русі на свіжому повітрі і під дією
сонячних променів, що позитивно впливає на її здоров’я, підвищує інкубаційні
якості яєць і збереження курчат при їх вирощуванні.
Вольєрне утримання використовують в районах
з м’яким кліматом. При цьому способі птиця знаходиться в будівлях легкого типу
без фасадної стіни, суміщеної з вольєром – невеликим майданчиком, огородженим
сіткою із сітчастою або планчастою підлогою. Для захисту птиці можна опускати
поліетиленову плівку, яка розміщена під дахом по довжині будівлі.
Комбіноване утримання застосовується для
молодняку в птахівничих господарствах і на крупних товарних фермах, де курчат
до 60 днів утримують в клітках, а пізніше в табірних умовах.На
вирощування відбирають добре розвинених курчат, які міцно тримаються на ногах,
з підібраним м’яким животом, заживленою пуповиною, чистою клоакою, блискучими
пухом і очима, з щільно притиснутими до тулуба крилами, широкою головою,
коротким, товстим дзьобом, живою масою 33 — 45 г. На кожну початкову несучку
промислового стада в 17-тижневому віці приймають на вирощування не менше ніж
1,4 добової курочки.
За добу до приймання
курчат на вирощування у пташнику підвищують температуру до 30 — 31 °С, а вологість
повітря доводять до 65 — 70 %. Готують обладнання та інвентар. Напувалки
заповнюють водою, а годівниці — кормом. У разі вирощування на підлозі підстилку
добре прогрівають і просушують, корм насипають тонким шаром у плоскі лоткові
годівниці або на цупкий папір.
Відібраних добових курочок у спеціальній тарі (ящиках) транспортують на автомашині у підготовлені пташники і заповнюють їх упродовж 1 — 2 днів.
Залежно від
конкретних умов застосовують різні способи вирощування ремонтного молодняку: в
кліткових батареях, на підлозі з глибокою підстилкою, на сітчастій підлозі або
комбінований спосіб, коли до певного віку курчат вирощують у клітках, а потім
переводять їх на підлогу. Безпересаджувальний спосіб вирощування курочок дає
можливість одержувати повноцінних несучок з меншими затратами праці та
витратами коштів. У разі утримання на підлозі використовують обладнання
КРМ-12Б, КРМ-18Б. Щільність посадки 10 - 12 голів на 1 м2.
Ремонтних півників вирощують на підлозі або в клітках. На підлозі розміщують невеликими групами — по 50 — 100 голів щільністю посадки до 6-тижневого віку — 17, старше 6-тижневого віку —5 голів на 1 м2 площі. В разі вирощування у клітках використовують батареї типу КБУ-3, 2Б-3А, розмішуючи півників по 10 — 12 голів до 6- тижневого віку, а потім по 5 — 7 голів.
Для вирощування
ремонтного молодняку застосовують кліткові батареї КБУ-3 та БКМ-3, в яких механізоване
роздавання корму, напування та прибирання посліду. Щільність посадки до
6-тижне- вого віку 200, від 7- до 22-тижневого — 400 см2 на
голову. Добових курчат перед посадкою у клітки сортують (менших розміщують у
верхньому ярусі батареї).
Упродовж
періоду вирощування курчат необхідно створювати оптимальні умови мікроклімату.
Для цього використовують опалювально-вентиляційне обладнання «Клімат», яке дає
змогу підтримувати оптимальний повітряний режим у приміщенні. Для нормального
розвитку молодняку велике значення мають температура й вологість повітря. У
першу декаду життя в його організмі тепловіддача вища, ніж теплоутворення і
він не здатний підтримувати певну температуру тіла.
Температура в
приміщенні при посадці курчат має становити 33 °С. До тижневого віку її знижують до 28
°С, 4-тижневого — до24 °С. Починаючи з п’ятого тижня і до кінця вирощування
температура має бути на рівні 16 — 18 °С. Відносну вологість у перші 15 — 20
днів підтримують на рівні 65 — 70 %, потім її знижують до 55 — 60 %.
Концентрація шкідливих газів і пилу в повітрі пташника не повинна перевищувати
визначені норми:
вуглекислота — 0,18 — 0,2 % за об’ємом, аміак — 0,01 мг/л, сірководень — 0,005 мг/л, пил
— 5 мг/м3. Швидкість руху повітря — 0,3 — 0,5 м/с.
На ріст і розвиток
молодняку значною мірою впливає світло. Подовження світлового дня в період вирощування
зумовлює передчасний статевий розвиток молодок і раннє інтенсивне відкладання
яєць. У господарствах застосовують дві системи освітлення: цілодобову
(незмінну) і диференційовану. Система постійного світлового дня передбачає у
перший тиждень життя курчат цілодобове освітлення з метою орієнтації їх щодо
розміщення годівниць і напувалок. Із наступного тижня світловий день
встановлюють постійним до початку несучості — 14 год. Такий режим дає змогу
підтримувати певну живу масу птиці до початку несучості, запобігаючи надто
ранньому дозріванню.
За системи
диференційованого світлового дня після першого тижня (24 год світла) молодняк
переводять на 18-годинний світловий день, і щотижня тривалість освітлення
зменшують на 30 хв, щоб до 20-тижневого віку довести до 8 год. Із початком
несучості його щотижня збільшують на 30 хв. Такий світловий режим затримує статеве
дозрівання і дає можливість досягти найвищої продуктивності.
У
вирощуванні ремонтного молодняку одночасно застосовуються диференційований
світловий режим і регульований рівень освітленості, що сприяє кращій
підготовці курочок до відкладання яєць. При цьому рекомендується застосовувати
світлову програму поступового скорочення світлового дня. Впродовж першого
тижня життя курчат світловий день має досягати 23 год 30 хв, другого — 15 год,
а з третього по 18-й тиждень молодняк вирощують за постійного 8 — 9- годинного
світлового дня. Освітленість на рівні напувалок і годівниць повинна становити
впродовж перших семи днів життя 7 лк, другого тижня — 30 — 25, а з третього по
18-й тиждень — 7 — 5 лк.
Годівля
ремонтного молодняку. У вирощуванні останнього велике значення має повноцінна
годівля. Годувати й напувати курчат починають відразу після приймання на
вирощування, причому спочатку має бути напування. Корм насипають у годівниці
постійно, а курчатам забезпечують вільний доступ до годівниць. В умовах
промислового птахівництва для ремонтного молодняку застосовують сухий тип
годівлі — розсипними або гранульованими кормами. Сухий тип годівлі розсипними
комбікормами запобігає розкльовуванню, оскільки курчата більшість часу зайняті
вибиранням дрібних часточок корму. Крім того, за такого типу годівлі птиця з
молодого віку звикає до споживання великої кількості корму, внаслідок чого кормороздавання
можна легко механізувати, а в комбікорм вводити лікарські препарати та
мікродобавки.
За період
вирощування молодняку з добового до 21-тижневого віку склад і поживність
раціонів змінюють три рази (1 — 30; 31 — 90; 91 — 150 днів). У деяких господарствах
використовують престартерний раціон у перші 5 днів життя курчат, до складу
якого входять тільки доброякісні корми, що утримують легко розчинні у воді і
легко гідролізовані перетравними соками поживні речовини.
1. До складу
такого раціону входять, %: кукурудза — 50, пшениця — 14, ячмінь або овес — 10,
шрот соєвий — 14, молоко збиране сухе — 12. Кукурудзу, ячмінь, пшеницю, овес
згодовують у вигляді крупки з величиною часточок 1 — 2 мм, при цьому ячмінь і
овес очищують від плівок. Перехід від одного складу комбікорму до іншого має
бути поступовим —два або три дні дають суміш двох рецептів. Обов’язково раз на
тиждень додають гравій.
У процесі вирощування
ремонтний молодняк важливо
забезпечити повноцінною годівлею у перші два місяці життя, коли він інтенсивно
росте і переносить ювенальне линяння. Для нормального росту й розвитку курчат
необхідне постійне надходження поживних речовин в організм — протеїну, жирів,
вуглеводів, мінеральних речовин та вітамінів. Складаючи рецепти комбікормів,
поряд з урахуванням збалансованості раціонів за основними поживними речовинами
(енергія, протеїн, клітковина, Са, Р тощо), слід враховувати також збалансованість
раціонів за амінокислотним та вітамінним складом.
З метою
запобігання ожирінню і надто ранньому дозріванню курок із 8 — 10-тижневого
віку застосовують обмежену годівлю курчат, зменшуючи норму даванки корму на 10
— 12 %. Після досягнення молодками несучості 5 — 10 % їх поступово протягом 10
днів переводять на раціон несучок.
Важливою
умовою отримання високої продуктивності та економічної ефективності
виробництва яєць є досягнення птицею до початку несучості оптимальної живої
маси 1400 г.
Племінних
півників перший раз відбирають у 5 — 6-тижневому віці за ступенем розвитку
гребеня, другий — в 20 — 24-тижневому за екстер’єром та якістю сперми. На
племінні цілі залишають півнів живою масою 1,8 — 2,0 кг із добре розвиненим
гребенем, широкою грудною кліткою, прямим кілем, широко розставленими і міцними
кінцівками.
Комплектування,
утримання батьківського стада
Для
комплектування батьківського стада більшість птахофабрик завозять ремонтний
молодняк у 17-тижневому віці із спеціалізованих господарств, а деякі — добових
гібридних курочок безпосередньо з племрепродукторів. Ферми господарств із
різною формою власності отримують гібридних курочок із міжгосподарських інкубаторно-птахівницьких
підприємств.
На великих
птахофабриках, де виконання виробничих програм значною мірою залежить від
точного дотримання технологічного графіка, обов’язково є своє батьківське стадо
та цех інкубації. Тут технологічний цикл виробництва харчових яєць починається
з одержання інкубаційних яєць у цеху батьківського стада курей.
У
підприємствах із закінченим циклом виробництва для цієї мети виділяють
спеціальний цех, а на птахофабриках з внутрішньогосподарською спеціалізацією
батьківське стадо розміщують в ізольованому відділенні.
Для
рівномірного надходження впродовж року на виробництво інкубаційних яєць, а
отже, й гібридного молодняку, батьківські стада комплектують однаковими
партіями поголів’я кілька разів на рік. Так, у репродукторах І порядку його
комплектують не менше ніж 2 разів на рік, II порядку — 4 — 6. Найзручніше
чотириразове комплектування стада — у січні, квітні, липні, жовтні. Комплектують
батьківське стадо сполучними батьківськими формами, схрещування яких дає змогу
одержувати високопродуктивних гібридних несучок.
Один пташник
або зону (кілька пташників) рекомендується заповнювати партією птиці одного
віку, вирощеною в однакових умовах. Розмір батьківського стада становить 10 —
15 % поголів’я промислового.
Ремонтний
молодняк переводять у пташники-маточники до початку несучості, тобто в
17-тижневому віці, що сприяє швидшій адаптації до нових умов утримання. Щоб
півні зайняли домінуюче положення в стаді, їх переміщують у пташники на 2 — 3
дні раніше від курочок. Обліковий вік переведення молодих курочок із групи ремонтного
молодняку в групу дорослих курей — 21 тиждень. Співвідношення півнів та курок
у батьківському стаді має становити 1 :
10 — 12, а продуктивне використання — 12 міс.
Утримання
батьківського стада. Одержання біологічно повноцінних яєць із високими
інкубаційними якостями залежить від умов утримання та годівлі птиці.
На птахофабриках і господарствах з різною формою власності існують дві системи утримання батьківського стада курей: на підлозі у безвіконних пташниках та в клітках. У разі утримання на підлозі в пташниках використовують комплекти обладнання КМК-12Б (для приміщень завширшки 12 м) і КМК-18Б (завширшки 18 м). При цьому пташники для батьківського стада розділяють на секції з поголів’ям у кожній з них не більше ніж 700 — 800 курей за щільності посадки 3,5 — 4 голови на 1 м2 підлоги. Температура в приміщенні повинна бути 12 — 16 °С, вологість — 60 — 70 %, освітленість 20 лк. Одне гніздо розраховане на 5 — 6 курок. Фронт годівлі для утримання племінних курей — не менш як 12, а напування — 2 см. На великих птахофабриках більшість поголів’я батьківського стада утримують у кліткових батареях
Комментариев нет:
Отправить комментарий