Добрий день, учні групи № 14
ДНЗ "Знам'янський професійний ліцей".
За допомогою цього блогу, ми будемо з вами здійснювати дистанційне навчання з предмету: "Тваринництво"
28.12.2023
Тема програми: Технологія виробництва м’яса птиці та яєць.
Тема уроку: №25Біологічні особливості птиці. Розведення птиці.
Домашнє завдання Опрацювати матеріал дати відповідь на запитання:
1Біологічні особливості сільськогосподарської птиці.
2. Розмноження птиці.
БІОЛОГІЧНІ
ОСОБЛИВОСТІ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ПТИЦІ
Здатність свійської
птиці виробляти високо цінні продукти харчування є однією з основних
біологічних особливостей. Відомо, що одне яйце задовольняє потребу людини у
вітаміні А на 15 – 17%, В2 – 10 – 13%, В12 – 55
– 100%, D – 13 – 40%.
Білок яйця засвоюється людиною майже повністю.
Основна біологічна особливість птиці – розмноження шляхом відкладання яєць. Ця особливість дає можливість штучно виводити молодняк у будь-яких кількостях і у будь-яку пору року, уникати сезонності, точно планувати технологічні групи за строками і кількістю, а племінний матеріал (яйця) зберігати і перевозити на значні відстані. Відтворення птиці та тварин відбувається шляхом розмноження. Особливістю процесів злиття чоловічих та жіночих клітин та наступного розвитку ембріонів у птиці є те, що сам процес запліднення (злиття чоловічого та жіночого пронуклеусів) проходить у статевій системі самиць (лійці яйцепроводу), а ембріональний розвиток – поза організмом матері. Унікальним є те, що природа створила середовище (яйце), у якому ембріон може розвиватися окремо від материнського організму, використовуючи його поживні речовини.
На процес запліднення природою відведено всього близько 20 хвилин. Перший етап дроблення зиготи протягом доби відбувається у яйцепроводі. Цьому сприяє температура тіла самиць птиці, яка становить в середньому 41 – 430С . Після відкладання яйця процес розвитку ембріона припиняється до моменту природної або штучної інкубації.
Скороспілість дає можливість вже через 2 – 5 місяців після виведення одержувати товарну продукцію – м’ясо і яйця. У 49-добовому віці курчата-бройлери мають живу масу 1,9-2 кг., а у 150-денному віці яєчні кури починають нестися. Це означає, що за один рік можна мати два покоління птиці і вести селекційну роботу значно швидшими темпами, ніж з іншими тваринами.
У самиці птиці добре
розвинений яєчник, при розвитку фолікула в якому нагромаджується значна
кількість поживних речовин (жовток). На відміну від ссавців, яйцепровід у птиці
не просто виконує функцію „труби”, а продукує поживні речовини (білок яйця) і
утворює оболонку яйця (м’яку – підшкаралупну і тверду - шкаралупну). Крім
цього, він виконує функцію довготермінового зберігання сперміїв і є місцем
злиття чоловічих і жіночих статевих клітин.
Від однієї курки
яєчного типу за рік можна отримати 180-200 потомків, м’ясного
типу – 100-200 потомків. Якщо ці цифри перевести на показники виробництва
продукції, то, наприклад, вирощені 100 бройлерів – це 200 кг курячого м’яса.
Зробимо невеличке порівняння: за рік свиноматка масою 150 кг здатна народити 16
здорових поросят; відгодувавши їх до 100 кг маси, можна одержати 1600 кг
свинини, тоді як 50 м’ясних курей з такою загальною масою, як свиноматка,
здатні дати 10 000 кг дуже цінного дієтичного м’яса.
Порівняно із
ссавцями, птиця відрізняється будовою тіла, внутрішніх органів, поведінкою, має
генетичні та фізіологічні особливості. Кістки у птиці тонші,
твердіші та міцніші. Трубчасті кістки тонкостінні, без кісткового мозку, вони
містять повітря (у них знаходяться розгалужені повітряні мішки). Скелет птиці
має особливу будову, яка пов’язана з
пристосуванням організму до літання. Тонкість і легкість кісток черепа полегшує
політ за рахунок перенесення центру тяжіння вперед. Цьому сприяють витягнуті
щелепи, у яких відсутні зуби.
Шкіра птиці, на відміну від ссавців, більш тонка, з добре розвинутим підшкірним шаром, який утворює складки. Це надає птахам більшої рухомості. У шкірі немає потових і сальних залоз, лише у ділянці хвостових хребців є невелике скупчення видозмінених сальних залоз, що носить назву куприкової залози. Секрет, що виділяється цією залозою (під тиском кільцевої мускулатури або в результаті захоплення сосочка дзьобом) у вивідну протоку, використовується для змащування тіла і охороняє шкіру і пір’я птиці від вологості, полегшує плавання її по воді.
Особливості
дихання у птиці обумовлені наявністю, крім
легень, повітряних мішків, які пронизують майже все тіло, з’єднуючись одним
кінцем з легенями, а іншим – з трубчастими кістками. Можна сказати, що птиці
має так зване подвійне дихання (газообмін відбувається в легенях, але повітрям
заповнюються також і повітряні мішки; під час видихання воно витискується із
легень, а повітря із повітряних мішків надходить у легені і відбувається
газообмін). Наявність повітряних мішків дає можливість птахам довго літати, а
водоплавним – перебувати під водою до 15 хвилин. В середньому свійська птиця за
1 год. вдихає близько 1000 см3 кисню з розрахунку на 1 кг живої
маси (для порівняння – людина вдихає близько 300 см3 кисню).
Нормальна життєдіяльність можлива при наявності у повітрі 21% кисню, а
підвищення концентрації вуглекислоти в повітрі переносить важко. Якщо в повітрі
концентрація вуглекислого газу сягне 20%, птиця може загинути. У стані спокою
кури роблять 22-25 дихальних рухів за хвилину.
Всеїдність
птиці – важлива біологічна ознака, яка дає можливість
використовувати в годівлі різні кормові інгредієнти (концентровані корми,
біологічно активні речовини, що забезпечують інтенсивний ріст і розвиток,
підтримання нормального імунологічного статусу, резистентність організму та
високу продуктивність).
Комментариев нет:
Отправить комментарий