Урок №15 Тваринництво 07.12.2023

 Добрий день, учні групи № 14

ДНЗ "Знам'янський професійний ліцей".    

За допомогою цього блогу, ми будемо з вами  здійснювати дистанційне навчання  з предмету: "Тваринництво"

ПОСИЛАННЯ НА ЕЛЕКТРОННИЙ ПІДРУЧНИК

07.12.2023  


Тема програми: Технологія виробництва  яловичини

Лабораторно - практичні  заняття:

Тема уроку:№ 15 Випоювання  телят. Види відгодівлі великої рогатої  худоби.

Домашнє завдання - Опрацювати матеріал, скласти опорний конспект

Основна мета вирощування молодняку — поповнення стада ви­сокопродуктивними тваринами. Щоб виростити худобу, яка б повною мірою виявляла генетично закладені можливості продуктивно­сті, необхідно з перших днів вирощування телят створювати опти­мальні умови годівлі та утримання, що забезпечить нормальний ріст і розвиток тварин.

Молодняк розподіляють на ремонтний та надремонтний. Теля­та, одержані від високопродуктивних корів і добре розвинені, над­ходять у групу ремонтного молодняку, для них створюють кращі
умови годівлі, їм більше випоюють молочних кормів. Надремонтний молодняк — це тварини, отримані від корів із невисокою продуктив­ністю і призначені для вирощування на м’ясо.

У молочному скотарстві розрізняють три періоди вирощування молодняку: молозивний, молочний і післямолочний. Молозивний пе­ріод триває 7 - 10 днів. Теля через 30 - 60 хв після народження по­винно отримати 1 - 2 кг молозива. Більша даванка його може спри­чинити розлади у травному каналі. Потім кількість молозива й моло­ка поступово збільшують і доводять до 1/5 - 1/4 живої маси теляти.

У кишки новонароджених легко проникають мікроби, які потра­пляють у кров і спричинюють різні захворювання, тому що в крові телят немає білка глобуліну — носія імунних тіл. Глобулін над­ходить в організм новонародженого з молозивом і зумовлює розви­ток захисних імунобіологічних властивостей.

Молозиво забезпечує організм теляти комплексом вітамінів, а також збуджує перистальтику кишок, сприяє вивільненню їх від первородного калу, виявляє послаблювальну дію. Воно містить май­же у два рази більше сухої речовини, в 4 - 5 разів — загального білка, у 12 разів — альбуміну та глобуліну і в 1,5 раза більше міне­ральних солей порівняно з молоком.

Протягом 10 - 15 днів телят утримують в індивідуальних клі­тках. Найдоцільнішими і най­більш економними є клітки Евер­са завдовжки 1,5 м, завширшки 0,4 і заввишки 1 м. Підлога й сті­ни у них дерев’яні, що дає мож­ливість створювати нормальні санітарно-гігієнічні умови утри­мання.

Якщо телят утримують у про­філакторії до 10-денного віку, то для них необхідно мати 65 - 70 % місць від наявності їх кількості у родильному відділенні, а в разі подовженого строку (до 20 днів) —80 - 90 %. Із профілакторію ро­дильного відділення телят пе­реводять у телятник, де їх утри­мують у групових клітках по 10 -15 голів із розрахунку 1,5 - 2 м2 площі клітки на одну голову.

У молочному та молочно- м’ясному скотарстві застосовують ручне випоювання телят і змін­но-групове утримання під коро­вами-годувальницями, а в м’ясному — вирощування на підсосі. За групового утримання використовують групові напувалки з фікса­цією телят, що дає можливість індивідуально нормувати молочні корми. Молоко розливають за допомогою мобільних і стаціонарних установок. Перші 30 — 40 днів телятам випоюють молоко від здоро­вих корів у кількості 1/5 — 1/6 живої маси новонародженого, потім поступово його замінюють збираним молоком, яке дають до 4 — 5- місячного віку.                                                                                               Племінним теличкам за молочний період випоюють 300 — 400 кг незбираного молока і 500 — 800 кг збираного з такого розрахунку, щоб вони з ним одержали 10 — 12 кг молочного жиру. Надремонт- ному молодняку незбираного молока випоюють 200 — 250 кг, а зби­раного — 500 — 700 кг.

Використовують також замінник незбираного молока (ЗНМ), що дає можливість знизити витрати незбираного молока до 60 кг і заощадити на вирощуванні одного теляти 240 кг цього цінного продукту харчування. Молочні корми згодовують два рази на добу.

Із 7-10-денного віку телят привчають до поїдання сіна. Концен­тровані корми починають давати з 15 — 20-го дня, а соковиті — на другому місяці життя. За 6 міс залежно від норми молочних кормів концентрованих згодовують із розрахунку на одну голову 170 — 225 кг.  У зимовий період телятам дають 2 — 3 кг сіна, 5 — 6 — силосу і 1 — 1,5 кг концкормів із розрахунку на 100 кг живої маси. Влітку грубі й соковиті корми замінюють зеленою масою. Телятам у 2 міс її згодовують 3 — 4 кг, 4 — 10 — 12 і в 6 міс — 18 — 20 кг.

Взимку молодняк випускають на прогулянки у дворики. Влітку його бажано утримувати в таборах групами по 25 — 30 голів. Можна вирощувати телят змінно-груповим способом під коровами-году- вальницями. Для цього виділяють здорових корів із невисокою про­дуктивністю і підпускають до них телят із 12-денного віку по 2 — 4 голови залежно від молочності годувальниці. Підсисний період три­ває 3 міс. За лактацію під такою коровою можна виростити 6 — 10 телят, або три групи, з витратою молока з розрахунку на одне теля 200 — 350 кг.(1 Годують молодняк три рази на добу з вільним доступом до води. У стійловий період дають доброякісне сіно злакових та бобових трав, силос, сінаж, концентровані корми, а племінному молодняку — і буряки, моркву, картоплю, сінне борошно. На 100 кг живої маси ре­монтному молодняку згодовують 1,5 — 2,5 кг сіна, 5 — 6 — силосу чи 3 — 4 — сінажу, 1 — 1,5 кг концкормів із розрахунку на одну голову за добу. Структура раціону може бути такою, %: сіно і сінаж — 28 — 30, соковиті корми — 40 — 45, концентровані — 25 — 30. У літній період основними кормами для молодняку є зелені, добова даванка яких у віці 6 — 7 міс становить 18 — 22 кг, 10 — 12 — 22 — 26, 13 — 15 — 26 — 30, 16 — 18 — 30 — 35, 18 — 24 міс — 35 — 40 кг. На 1 к. од. необхідно пере­травного протеїну, г: у віці 7 — 9 міс — 100 г, 10 — 15 — 95, 16 — 25 — 90, 27 — 29 міс — 108 г.

Якщо господарство має пасовища, доцільно з молодняку комплек­тувати групи й випасати його. Це позитивно впливає на міцність кістяка, розвиток м’язової тканини, внутрішніх органів, накопичен­ня в організмі мінеральних речовин, вітамінів і підвищення резис­тентності організму до різних захворювань. Якщо ж немає мож­ливості випасати ремонтних телиць, то літом їх утримують у табо­рах і годують зеленими кормами з сіяних трав з обов’язковим на­данням активного моціону тривалістю 4 — 6 год.

У разі пасовищного утримання з розрахунку на голову відводять  14 — 16 м2, а стійлово-табірного —16 — 20 м2 площі загону. Корисно у загонах споруджувати навіси з розрахунку 2 — 2,5 м2 на голову.

Вирощування племінних бугайців. Бугайців вирощують у племінних заводах і в племрепродукторах при облплемоб’єднаннях. Рівень годівлі їх має бути розрахований на одержання середньодо­бових приростів 750 — 1000 г. У молочний період цих тварин утри­мують групами.                         Схема годівлі до 6-місячного віку передбачає випоювання 320 — 450 кг незбираного молока і 600 — 1000 кг збираного, а також згодо­вування 220 — 230 кг сіна, 200 — силосу, 100 — 120 — коренеплодів, 195 — 217 кг концкормів. З 6 — 7-місячного віку їх утримують на прив’язі й дають більше, ніж ремонтним телицям, концентрованих і менше соковитих кормів. У стійловий період із розрахунку на 100 кг живої маси бугайцям згодовують 1,7 — 2 кг сіна, 0,5 — трав’яного борошна чи гранул і 0,8 — 1 кг концентрованих кормів. За загаль­ною поживністю в раціоні сіно становить 45 — 50 %, трав’яне борош­но або гранули — 10 — 15, концентровані корми — 40 — 45 %. Улітку замість сіна дають зелену масу. Такий тип годівлі сприяє форму­ванню міцного кістяка і позитивно діє на більш раннє статеве дозрі­вання. З повноцінною годівлею повинні раціонально поєднуватися щоденні тривалі прогулянки тварин.

Основні види і типи відгодівлі

         Основні види і типи відгодівлі молодняку залежать від основного корму, що буде в раціоні  і підрозділяються на 1) відгодівлю на силосі; 2) відгодівлю з використанням сінажу; 3) комбіновану годівлю на силосі і сінажі; 4) відгодівля на буряковому жомі; 5) відгодівля на зелених кормах і пасовищах; 6) відгодівля з використанням барди; 7) відгодівля концентратного типу.

Відгодівля на силосі

         Найбільше значення і поширення має відгодівля на кукурудзяному силосі. Силос має високу енергетичну цінність: в 1 кг міститься 0,20-0,25 корм. од., 10-11 МДж обмінної енергії в 1 кг сухої речовини, але в силосі недостатньо протеїну, фосфору, а його каротин лише наполовину засвоюється в організмі. Тому в силосні раціони необхідно вводити високоякісне бобове сіно (люцерна, еспарцету) до 10% за поживністю, комбікорм до 30-40%, який містить фосфорні добавки, вітаміни А, Д та дефіцитні мікроелементи (цинк, кобальт, мідь, марганець, селен) у складі преміксів.

         Для одержання середньодобових приростів 800-1000 г в структурі раціонів при відгодівлі на силосі повинно бути: силосу кукурудзяного 40-50% за поживністю, концентратів (комбікорму 30-40%), сіна 10-12%, соломи 5-6%, кормових буряків 2-5%.

Відгодівля на жомі

         Особливістю хімічного складу жому є високий вміст вуглеводів  (БЕР і клітковина) і недостача в ньому протеїну, фосфору і вітамінів (каротин, вітамін Д). Така незбалансованість  жому є причиною того, що уже через 2-3 місяці відгодівлі на жомі худоба втрачає апетит, знижуються середньодобові прирости, тварини захворюють остеомаляцію, «падають» на ноги і передчасно, з низькою живою масою вибраковуються на м’ясокомбінат. Щоб цього  не допускати необхідно жомові раціони збалансувати за протеїном фосфором і вітамінами за рахунок бобового сіна і комбікорму, в якому є фосфорні добавки, солі дефіцитних в жомі мікроелементів, зокрема цинку та вітаміни А,Д,Є. Ефективність жомової відгодівлі залежить від правильної програми інтенсивної відгодівлі на жомі. В період підготовки до жомової відгодівлі бичків живою масою 150-180 кг вирощують до 250-300 кг при рівні середньодобових приростів 800 г на раціонах, що містять сіно, кукурудзяний силос, мелясу, невелику кількість жому (10-15 кг на голову), комбікорм, сіль, премікс (табл.  ). Потім бичків живою масою 300-350 кг інтенсивно відгодовують на жомі (45-50 кг на голову) до здавальної живої маси 450-500 кг. В раціонах  (     ) крім жому згодовують по 3-3,5 кг комбікорму, 3 кг соломи або сіна, 1-1,5 меляси, 40-60 г діамонійфосфату, 50-60 г кухонної солі, 90-100 г мінерального преміксу, 0,8 г вітаміну Д, 0,1-0,3 г вітаміну А із вмістом 300 тис. МО вітаміну А в 1 г сухого стабілізованого концентрату вітаміну А.

Відгодівля на сінажі

         Характерною особливістю сінажу, як корму – є його висока і універсальна поживність, як джерела і протеїну, і мікро-макроелементів і частково енергії. Цінність сінажного типу відгодівлі полягає в можливості одержання більш високих, ніж при силосній відгодівлі приростів, але з меншими витратами зернових концентратів. Концентрати необхідні в сінажних раціонах лише як додаткове джерело енергії, половину яких можна замінити сухим жомом, або кормовими буряками за поживністю.

         В раціонах при сінажній відгодівлі бичків 60-65 і 70-80% міститься сінажу і 20-30% концентратів, що забезпечує одержання середньодобових приростів 900-1000 г при меншій собівартості 1 ц приросту у порівнянні із силоснимтипом відгодівлі та зменшеним в 1,5-2 рази витрачанням зернових концентратів.

         В 1 кг сінажу повинно бути 0,35 корм. од., 40-50 г перетравного протеїну і 2,1-2,2 МДж чистої (продуктивної) енергії, тобто сінаж повинен бути високоякісним і відповідати вимогам стандарту І класу.

Відгодівля на силосно–сінажно–концентратних  раціонах

         Оптимальним варіантом в більшості господарств є комбінований силосно-сінажно-концентратний  тип відгодівлі бичків, що поєднує перевагу силосу, як енергетичного корму, сінажу, як протеїново–вітамінно–мікроелементного  корму і концентратів в складі комбікормів.

         Використання силосно–сінажно–концентрат них раціонів, в структурі яких 40-50% займає силос кукурудзяний, 25-30% сінаж бобових, 5-10%, сіно злаково-бобове, 30-35% комбікорм, забезпечує одержання середньодобових приростів на вирощування та відгодівлі 0,8-1,0 кг і передзабійної живої маси бичків симентальської, чорно-рябої, червоно-степової 550-600 кг у 18-21-місячному віці. 

         Найбільш ефективно силосно-сінажно-концентратні раціони при відгодівлі бичків  використовуються в складі повнораціонних кормосумішок, рецепти яких наведено в таблиці    В процентах за вагою в сумішах 50-60% займає силос кукурудзяний, 28-32% сінаж бобових, 3-5% сіно, 8-10% комбікорми, 3-5%, буряки (при наявності).




Комментариев нет:

Отправить комментарий