ДОБРОГО ДНЯ УЧНІ ГРУПИ №34
Продовжуємо ОЧНЕ навчання
25.03.2024
Тема програми : Технології вирощування та збирання сільськогосподарських культур
Тема уроку: №39 Агротехнічні вимоги до вирощування та збирання рису, сої,соняшнику,льону,ріпаку.
Домашнє завдання :Опрацювати та записати конспект
ДАТИ ВІДПОВІДЬ НА ЗАПИТАННЯ:
1.Агротехнічні вимоги до вирощування та збирання рису.
2.Агротехнічні вимоги до вирощування та збирання сої.
3.Агротехнічні вимоги до вирощування та збирання соняшник.
4Агротехнічні вимоги до вирощування та збирання льону.
5.Агротехнічні вимоги до вирощування та збирання ріпаку.
Створити презентацію.
Коренева
система рису мечкувата, складається з 100 - 200 коренів.
Корені ніжні, мало галузяться, основна маса розміщується в шарі 20 - 25 см, 10 - 15% проникає до 10 см, а окремі з них - до 60 - 90 см. Характерно те, що в
коренях є розвинена повітроносна тканина (аеренхіма), завдяки якій в умовах
затоплення підтримується необхідна концентрація кисню в коренях.
Листки рису
лінійно-ланцетні, по краях гілчасто-зазублені, 20 -30 см.завдовжки і 1,5 - 2,5
см. завширшки.
Стебло -
соломина 80-120 см. заввишки, з 8-13 вузлами, схильна догілкування. Воно добре
кущіться, утворюючи 3-5 продуктивних пагонів.
Суцвіття –
мало розгалужена волоть 20-30см. завдовжки, має 80 - 250колосків. Колоски
одноквіткові з широкими ребристим і лусочкамиі, тичинок шість. Рослина
самозапільна.
2. Біологічні особливості
На відміну
від інших круп'яних культур, рис вирощують тільки при зрошеннів південних
областях України. Грунти тут характеризуються низькою природною родючістю, тому
одержання високих і сталих урожаїв неможливе без освоєння сівозмін з
багаторічними травами, посіву сідератів, внесення оптимальних норм органічних і
мінеральних добрив. Беззмінне вирощування рису призводить до значного
засмічення полів специфічною рослинністю, погіршення фізичних якостей грунту і
ного виснаження.
Беззмінно
сіяти рис можна не більше З-4 років після пласта багаторічних трав з
обов'язковою сівбою сідератів або внесенням органічних добрив після двох років
вирощування рису.
Створення
оптимальних грунтових умов з урахуванням меліоративного стану рисової
зрошувальної системи, попередника, природної родючості грунтів, сорту, системи
захисту і удобрення, режиму зрошення є основою одержання сталого врожаю з
доброю якістю зерна.
Рис - теплолюбних рослина, проростання насіння якої з утворенням нормально
розвинутих ростків відбувається при температурі 13''. Однак цей процес
відбувається активно й тоді, коли температура протягом доби піднімається до
вказаного рівня лише вдень, а вночі опускається навіть до нуля, то не завдає
шкоди проростаючому насінню. Така важлива біологічна особливість рису дає
можливість починатиі сівбу при підвищенні середньодобової температури грунту па
глибині зростання насіння до 8 ". У цей період максимальна температура, за
багаторічними даними, вдень при ясній погоді становить ІЗ-14 °, а вночі
знижується до +3 .. . 40. За таких умов після сівби починається набубнявіння
насіння, активізуються енергетичні й сінтезуючі білок системи клітини зародка,
а відтак починається ріст коріння.
У міру
підвищення температури ці процеси посилюються, і через два-три тижні
з'являються сходи рису.
На тривалість
вегетації рису суттєво впливає різке зниження температури у фазі достигання,
коли настають холодні ночі і добові амплітуди температур повітря швидко
зростають. За цих умов поживні речовини повільно переміщуються з листків до
зернівок. У роки з теплою весною, жарким і сухим літом рис достигає раніше, в його вегетаційний період коротший, а урожай вищий.
Рис є
гігрофільною рослиною. У більшості країн світу його вирощують при затопленні
шаром води до 15 см. Тільки в деяких місцях планети, наприклад на території
Індонезії, де за вегетацію випадає близько 1000 мм опадів, рис можна вирощувати
без додаткового затоплення водою. Висока потреба рису уводі зумовлена
особливостями волосків і слабкою силою як коренів, так і листків. У зв'язку з
цим він потребує також високої вологи приземного шару повітря (не менш 70 -
80%).
Транспіраційній коефіцієнт рису може сягати 800-1000, але при вирощуванні під
шаром води він різко знижується і не перевищує 100 - 500. Проте за такого
відносно невисокого коефіцієнта транспірації для рису потрібні великі витрати
води на випаровування - до 25-30 тис.. м3/га.
У період вегетації потреби рису у волозі неоднакові. Наприклад, дружні сходи
його з'являються при сівбі насіння у вологий, але не-затоплюваній грунт. Погано
витримує рис затоплення товстим шаром води (понад 5 см) у фазі кущення, а в
період максимальної потреби до вологи - у фазі трубкування та викидання волоті
його можна затоплювати шаром води до 15 см і більше. Після цього знову
знижуються вимоги рису до вологи І він достигає без затоплення.
Рис росте на грунтах різної родючості і механічного складу, які несхильні до
заболочування, добре витримує беззмінне вирощування на одному місці 3-4 роки.
Кращими для нього є родючі грунти із слабко кислою реакцією грунтового розчину
(рН 5,5-6,5), за якої стимулюється ріст кореневої системи і рослини краще
засвоюють поживні речовини (чорноземи, заплавні, важкі мулуваті).
Рис добре витримує середню засоленість грунту. Урожаєм 1 ц зерна рису з грунту
виноситься в середньому 2,4 кг азоту. 0.8 кг фосфору 12.5 кг калію. Рис належить до світлолюбних рослин
короткого дня. Швидше розвивається при тривалості сонячного освітлення 9 - 12
год.
вегетаційний період скоростиглих сортів рису становить в умовах України
100 - 110 днів, середньостиглих 110 - 125 і пізньостиглих 125 - 145 днів.
3. Обробіток грунту
Вирощування
рису кілька років на одному місці посилює розмноження специфічних бур’янів -
просянок, бульбокомишу та ін. Тому основним завданням обробітку грунту є
максимальне знищення бур'янів і нагромадженняв грунті доступних елементів
живлення. Дуже мілке загортання насіння та необхідність затоплення рослин рівномірним
шаром води потребують, як уже зазначалося, ретельного планування й вирівнювання
поверхні. Особливості обробітку пов'язані також з тим, що при перебуванні під
шаром води в грунті нагромаджуються відновлені шкідливі сполуки, які нездатні
розкладати й вивільняті елементи живлення без доступу кисню.
Під рис
застосовують Зяблевий обробіток грунту плугами з передплужниками на глибину
20-27 см (залежно від глибини орного шару), а при заорюванні багаторічних
трав-до 30 см. Після оранки грунт не обробляють, а залишають гребенистим, щоб
він провітрювався, перемерзає взимку і взагалі зазнавав дії змін погодніх умов.
Па полях, де вирощували не рис, а інші культури, після оранки поверхню
вирівнюють планувальники. Навесні провадять 2-3культивації чизель-культиваторами
на глибину 15-18 см з одночасним боронування. Після другої культивації поверхню
старанно вирівнюють планувальники. Передпосівну культивацію з внесенням добрив
провадять на глибину 8-12 см, потім боронують і коткують важкими котками.
4. Внесення добрив
Рис дуже
чутливий до добрив. Па кожен центнер врожаю зерна (з відповідною кількістю
соломи) він виносить з грунту 2,4 кг азоту, 1.2 кг фосфору, 3 кг калію. На Україні
рис вирощують переважно на каштанових і солонцюватих грунтах, де потреба рослин
у Калії майже повністю задовольняється. Тому калійні добрива з розрахунку 30
кг/га діючої речовини вносять ліпне при вирощуванні рису на чорноземах. Азотних
і фосфорних добрив у перший рік вносять не менш як по 90-120 кг/га. а на повторних
посівах дозу збільшують на 20кг/га. Більшу частину добрив вносять до сівби.
Якщо сівбу в провадять сівалками, доцільно в рядки внести по 50 кг/га
суперфосфату. Під час вегетації роблять 1-2підживлення за допомогою авіації.
Вносять 30 кг/га азотних і фосфорних добрив (за діючою речовиною). Кращим з
фосфорних добрив е суперфосфаті преціпітат, а з азотних-сірчанокіслій амопііі,
Сечовина, хлористий амоній. Нітратні азотні добрива дія гіпсу непридатні, бо
легко вимивають. з грунту.
Дуже
підвішують урожаї рису органічні добрива. Вносять під нього по 40т/га гною або
пріорюють зелену масу сидеральних культур. Останнім часом широко досліджується
питання ефективності внесення подрібненої соломи як органічного добрива.
5. Місце в сівозміні
Важливим
заходом підвищення врожайності рису є правильне чергування його в сівозмінах з
суходільними культурами. На заплавних річкових долинах, де навесні довго
застоюється вода, рис висівають після овочевих культур. Сам рис є також добрим
попередником для овочевих культур.
Беззмінна культура
рису призводить до забур'янення площі і зрештою до зниження врожаю. При
вирощуванні на каштанових, солонцюватих та інших грунтах, придатних для рису,
його розміщують після багаторічних бобових трав. Кращими попередниками для рису
є люцерна, Конюшина. Крім того, рис висівають після просапних культур -
цукрових буряків, картоплі, баштанних, овочевих, а також після зернобобових у
зайнятому пару (гороху, сої, вики та ін.).
6. Сівба культури.
Для сівби
використовують добре виповнене, ваговите кондиційне насіння, очищене від
бур’янів та інших домішок. Для підвищення енергії проростання і польової
схожості доцільно провести
повітряно-теплове обігрівання насіння протягом 5-6 днів або замочування у воді
при температурі 18-20 °С (2-3 доби) з
наступним просушуванням. Для знищення збудників хвороб насіння завчасно
протруюють на машинах ПС-10. Рис як
високо теплолюбну рослину сіють у добре прогрітий ґрунт – при температурі
посівного шару 12-14 °С. Найпоширеніший спосіб сівби – звичайний рядковий сівалками
СЗ-3,6, КФС-3,6, СРН-3,6 та ін. Застосовують також вузькорядний спосіб
сівалками СЗУ-3,6 та розкидний – сівалками із загортанням насіння боронами. Враховуючи
недостатню польову схожість насіння, рис висівають підвищеними нормами висіву.
Насіння рису загортають неглибоко – на 1,5-2 см. На легких добре розроблених
ґрунтах допускається сівба на глибину 3-5 см.
7. Догляд за посівами. В Україні рис
вирощують із застосування режиму зрошення за типом скороченого затоплення. При появі сходів злакових бур'янів
(плоскухи та пі.) посіви рису по сходах обробляють сумішшю гербіцидів Сатурн (3
кг/га) і пропаніду (3 кг/га за діючою речовиною) і через 6-10 год чеки
затоплюються. На початку кущення посіви обприскують проти шкідників (рисового
комарика, прибережної мухи та ш.) метафосу або фосфамідом у нормі 1 - 1.5
кг/гаодного з препаратів. Проти болотних бур'янів посіви у фазі 8-10 листків
тафазі кущення обробляються малими нормами гербіцидів - амінною сіллю 2,4 Д
(2кг/га за діючою речовиною), базаграном (1.9 кг/га) або 2М-4Х-0.5 (0.7кг/га) у
суміші з базаграном (1 - 1,5 кг/га за діючою речовиною).
Застосовують, зокрема, метод ультра малооб'ємного обприскування посіву (УМО) високо
концентрованими гербіцидами, які не викликають опіків рослин, без застосування
води.
При з'явленні на рослинах ознак захворювання на пірікуляріоз рис обробляють
такими препаратами, як рацід-П (1-2 кг/га). цинебі (3 кг/га) абофундазол (2
кг/га).
В період появи сходів - виходу у трубку залиті водою рисові поля розпушують в інтервалі
5-7 днів. Це поліпшує аерацію грунту, знищується біологічна плівка водоростей,
гинуть бур'яни.
8. Збирання врожаю. Зерно у Волоті рису достигає неодночасно і раніше, ніж висихає солома.
Тому рис збирають роздільнім способами. Скошують його у валки жатками ЖПУ- 4,0, коли у 75% рослин зерно достигне. Висота зрізу становить 10-15 см.
Коли вологість зерна знизиться до 15%, палки підбирають і обмолочують спеціальними
комбайнами на напівгусенічному ходу СКПР-6.
За вологої
погоди зерно при збиранні вимолочується не повністю. Тому застосовують
подвійний обмолот. При першому обмолоті масу НЕ копнують, а розстилають валками
по стерні. Через 2 - 3 дні валки підбирають і обмолочують вдруге при більших
оборотах барабана.
Щоб зменшити
травмування насіння, з подвійним обмолотом збирають врожай і на насінних
посівах. Зерно після першого обмолоту використовують як насіння, а після
другого-на продовольчі цілі.
З метою поліпшення
збирання застосовують десиікацію (підсушування) рослин.
Під час повної стиглості 70-75% зернівок посіви обприскують хлорат магнію з
розрахунку 50 кг/га препарату, розчиненого в 200 д волі. Після підсихання зерна
до 16-15% рис обирають прямим комбайнуванням, застосовуючи подвійний обмолот.
Насіння рису
під час обмолоту травмується і при вологості, вищій за 15%,втрачає схожість.
Тому після збирання його треба швидко й добре очистити та просушити до
вологості 14-13%.
Попередники
Необхідно врахувати, що на перших етапах росту у сої сильно розвивається
коренева система, а ріст рослин сповільнений. Це обумовлює її низьку
конкурентоздатність у боротьбі з бур`янами. Тому кращими попередниками для сої
є малозабур`янені поля після озимих і ярих зернових культур. Ці культури швидше
за інші звільняють поля, що дозволяє провести багаторазові обробітки у системі
основної підготовки ґрунту. Розміщують сою також після просапних - кукурудзи,
картоплі, буряка, овочевих культур. На попереднє місце повертають не раніше,
ніж через 3-4 роки.
Не варто висівати сою після соняшника і зернобобових культур. Соя, як
бобова культура, є цінним попередником для інших культур сівозміни. Залишаючи в
ґрунті після збирання добре розвинуту кореневу систему з бульбочковими
бактеріями, вона сприяє нагромадженню азоту (60-80 кг/га), поліпшенню структури
й родючості ґрунту. Соя використовує важкорозчинні поживні речовини з нижніх
шарів ґрунту і включає їх у кругообіг живлення. В середньому на 1 га вона
залишає близько 40-60 кг азоту, 20-25 кг фосфору і 30-40 кг калію.
Обробіток ґрунту
Після зернових попередників поле лущать дисковими лущильниками на глибину
6-8 см. Своєчасне лущення ефективне у боротьбі з однорічними бур`янами,
особливо теплолюбними. Такі бур`яни як півняче просо, щириця, мишій та ін.
погано проростають при низькій температурі, тому не знищуються весною під час
передпосівної підготовки ґрунту.
На забур`янених осотом площах перше лущення здійснюють дисковими
лущильниками на глибину 6-8 см, друге полицевими лущильниками на глибину 12-14
см.
Проти пирію використовують подвійне дискування на глибину 10-12 см важкими
боронами БДТ-3; БДТ-7.
На дуже забур`янених площах найвищу ефективність у боротьбі з бур`янами
забезпечує внесення гербіцидів суцільної дії (раундап, ураган та ін.) за 2-3
тижні до оранки.
Глибина зяблевої оранки під сою 28-30 см. Після просапних попередників
орють на 25-27 см без попереднього лущіння. Глибока оранка сприяє розвитку
кореневої системи і збільшує кількість бульбочкових бактерій.
Від початку весняного обробітку ґрунту до сівби проходить 30-40 днів, що
дозволяє якісно підготувати ґрунт і провести боротьбу з бур`янами за допомогою
агротехнічних заходів.
Весною, як тільки ґрунт перестає мазатися, закривають вологу шляхом
боронування важкими боронами. Після проростання бур`янів (фаза білої ниточки)
проводять культивацію з допомогою КПС-4 в агрегаті з боронами. При потребі
такий обробіток повторюють для знищення нової хвилі бур`янів. Передпосівний
обробіток ґрунту здійснюють на глибину сівби. Високу якість підготовки ґрунту
забезпечують комбіновані агрегати Комбінатор, Компактор, Європак. Вони добре
вирівнюють поле, що дуже важливо при збиранні врожаю. Боби розміщуються
невисоко над ґрунтом і при скошуванні застосовують низький зріз. На погано
вирівняному полі низько скосити неможливо і частина бобів може залишатися на
стеблах незібраними.
Удобрення
Органічні добрива під сою доцільніше вносити під попередник. Післядія
органічних добрив триває 3-4 роки, а поля менш забур`янені, ніж у рік внесення
органіки.
Перш за все необхідно застосовувати бактеріальні добрива, ризоторфін. Обробляють насіння в день сівби. На 1 ц насіння використовують також 0,6 л води. Висівають оброблене насіння в той же день, так як при тривалому зберіганні життєздатність бактерій різко зменшується. Приріст урожаю зерна сої від ризоторфіну становить 3-4 ц/га.
Норми мінеральних добрив встановлюють залежно від вмісту поживних речовин в
ґрунті, рівня запланованого врожаю тощо. Фосфорні і калійні добрива
(Р45-60К45-60) вносять під зяблеву оранку. Азотні добрива, як правило, при
дотриманні вимог агротехніки не застосовують. Стартову дозу азоту (N20-30)
дають під культивацію на бідних ґрунтах та після гірших неудобрених
попередників. Насіння перед сівбою обробляють мікроелементами - цинк, бор,
кобальт, молібден.
Підготовка насіння, сорти
Сіють доброякісним насінням, відсортованим і вирівняним. Для знезараження
від збудників хвороб насіння обробляють вітаваксом 200ФФ, бенлатом або
фундазолом - 2,5-3 кг препарату на 1 т насіння.
В умовах України краще вирощувати скоростиглі сорти з потенціалом
урожайності до 30 ц/га (табл.1).
Способи сівби
Сою на зерно і корм сіють широкорядним способом. Ранньостиглі сорти
потребують меншої площі живлення, тому їх висівають з міжряддями 45 см,
середньоранні - і середньостиглі - 60 см, високорослі середньопізні й
пізньостиглі - 70 см. Є рекомендації застосувати суцільний рядковий спосіб,
загущуючи до 800-900 тис. рослин на 1 га. Соя при цьому не гілкується, швидше
росте і достигає, що важливо для північних областей. Посіви із звуженими
міжряддями та суцільні рядкові забезпечують урожайність 28-30 ц/га, що на 2-3
ц/га більше, ніж при широкорядних посівах. Останніми роками в США посіви зі
звуженими міжряддями займають близько третини посівів.
Глибина сівби
У зв`язку з тим, що під час проростання соя виносить сім`ядолі на поверхню
ґрунту, вона досить чутлива до глибини загортання насіння. Оптимальна глибина
загортання насіння 4-5 см. На важких запливаючих ґрунтах, в умовах достатнього
зволоження сіють на глибину 3-4 см. За умов недостатнього зволоження глибше -
5-6 см.
Сіють спеціальними соєвими сівалками СПС-12, або кукурудзяними СПЧ-6М,
овочевими СКОН-4,2, бурячними ССТ-12А.
Норма висіву
Оптимальна густота стояння рослин перед збиранням при достатньому
зволоженні у зоні Лісостепу є 450-550 тис/га, недостатньому зволоженні -
400-450 тис/га, на Поліссі - 400-450 тис/га, в Степу - 300-450 тис/га.
Щоб одержати таку кількість рослин необхідно при міжряддях 45 см висіяти
для ранньостиглих сортів 600-750 тис/га схожих насінин, середньоранніх та
середньостиглих 550-650 тис/га, середньопізніх і пізньостиглих - 350-500
тис/га.
На посівах з оптимальною густотою боби прикріплюються на висоті 15-17 см і
вище, на зріджених - на 3-5 см, що призводить до значних втрат під час
збирання. За деякими даними густі посіви достигають швидше.
Необхідно врахувати, що польова схожість на 20-30% може бути нижчою від
лабораторної.
Вагову норму встановлюють залежно від маси 1000 насінин, посівних якостей
насіння, кількості рослин. Вона коливається в межах 70-130 кг/га.
Строки сівби
Сіяти сою починають, коли ґрунт на глибині загортання насіння прогрівається
до 12-14°С. У господарствах північного Лісостепу оптимальний строк сівби сої на
зерно - перша декада травня, допустимий до 20 травня. При пізнішій сівбі тут
можуть не достигнути навіть ранньостиглі сорти. У південно-західному Лісостепу
краще сіяти сою в останній декаді квітня і на початку травня. У західних
областях і на Поліссі кращий строк сівби - перша половина травня.
У роки з ранньою весною сіють раніше, як тільки ґрунт прогріється до
оптимальної температури. Пізні, середньопізні і середньостиглі сорти необхідно
висівати в першу чергу, а середньоранні і ранньостиглі - в кінці оптимальних
строків.
При дуже ранній сівбі в холодний ґрунт сходи затримуються, знижується польова схожість, насіння пошкоджується шкідниками і хворобами, урожай зерна зменшується.
Догляд за посівами
Зразу ж після сівби поле коткують для покращення умов проростання насіння і
підвищення польової схожості. Подальший догляд залежить від технології - чи це
гербіцидне чи безгербіцидне вирощування.
Якщо гербіциди не вносили або з якихось причин ефективність їх невисока, то
необхідно насамперед провести 1-3 досходових боронувань. Перше - через 4-5 днів
після сівби, друге - через 8-10, третє - через 12-14 днів.
Як тільки позначаться рядки проводять неглибокий міжрядний обробіток -
шарування. Післясходове боронування можна проводити у фазі першого справжнього
листка. Пізніше міжряддя розпушують 2-3 рази до змикання рядків. Глибина
першого розпушування 6-8 см, другого (через 8-10 днів після першого) - 8-10 см,
третього - 6-8 см.
На сильно забур`янених площах досягти успіху агротехнічними заходами
практично неможливо. Тим більше, що соя відноситься до культур, які дуже
негативно реагують на забур`янення посівів, практично не витримуючи з бур`янами
конкурентної боротьби.
При гербіцидній технології не проводять до- і післясходових боронувань і,
як правило, міжрядних розпушувань. Рекомендується звуження міжрядь до 18-22 см.
Застосовують гербіциди до, чи після сходів (табл.6.16).
Для захисту від, шкідників (плодожерка, п`ядуни, кліщі, трипси, совки,
вогнівка, попелиці) застосовують Бі-58 новий, 40% к.е. з нормою 0,5-1,0 л/га;
золон 35% к.е. - 2,5-3,0 л/га.
Збирання
Основною ознакою повної стиглості є опадання листків, підсихання і
побуріння стебел і бобів, відокремлення насіння від їх стулок, зниження
вологості до 14-16%.
Основний спосіб збирання - пряме комбайнування на низькому зрізі (4-6 см).
Щоб прискорити достигання пізньостиглих сортів, а в холодні роки - і
середньостиглих, застосовують десиканти. Сою обприскують у фазі початку
побуріння бобів нижнього і середнього ярусів препаратом баста 14% в.р. з нормою
2 л/га чжреглоном (2-3 л/га). Десикація дає можливість на 10-12 днів раніше
почати збирання зерна.
Для зменшення дроблення насіння, обороти барабана знижують до 550-650 в
хвилину при вологості більше 14% і до 400-500 - при меншій вологості.
Зерно після збирання негайно очищають і просушують. Вологість насіння при
зберіганні має становити 10-14%.
Технологія вирощування соняшнику
Вирощування соняшнику залежить
від багатьох життєво важливих умов, насамперед: від кількості тепла, вологи,
типу ґрунтів та рівня мінерального живлення. Соняшник менш вибагливий до
ґрунтів під час вирощування: непридатними для соняшника є дуже піщані, важкі
глинисті та суглинисті ґрунти з високим вмістом вапна, а також лужні і сильно
заболочені ґрунти. Допустима рН ґрунту: 5,7-7,0.
Вибір гібриду
Правильний вибір гібриду за групою стиглості, для даної
ґрунтово-кліматичної зони, має дуже важливе значення. Всі гібриди соняшнику
селекції Інституту рослинництва ім. В. Я. Юр’єва рекомендовані для вирощування
в зоні Степу (С) та Лісостепу (ЛС) і мають генетично обумовлену стійкість до
соняшникової молі, несправжньої борошнистої роси та вовчка. Майже всі гібриди мають
підвищену стійкість до білої і сірої гнилей, а гібриди Харківський-49, Погляд,
PR64A10 та PR62A91 – до фомопсису.
Сівозміна та попередник. Коренева система соняшнику проникає до 2,5–3м і
глибше. Тому для одержання високих урожаїв насіння дуже важливо щоб цей шар
ґрунту мав достатньо продуктивної вологи. Кращі попередники для соняшнику –
озимі та ярі зернові культури, задовільні в зонах з достатньою
вологозабезпеченістю – кукурудза на зерно і силос, в зонах з недостатньою
вологозабезпеченістю після цукрових буряків, люцерни та інших глибоко кореневих
культур соняшник висівають не раніше, ніж через 2-3 роки. Не слід сіяти
соняшник поряд з багаторічними бобовими травами для запобігання міграції з них
на його посіви різних видів трав’яних клопів, сірого та чорного довгоносиків, а
також сіяти після овочевих культур, гороху, сої, квасолі, ріпаку, маку, гречки,
льону та коноплі, які мають з ним спільні хвороби. Один з найбільш радикальних
заходів суттєвого зменшення шкодочинності хвороб та шкідників на соняшнику
повернення його посівів на попереднє поле сівозміни через 8 років.
Високоолеїнові гібриди соняшнику – Еней, Ант, Дарій, Псьол висівають з
просторовою ізоляцією в 1000 м від посіву гібридів лінолевого типу для
запобігання їх перезапилення.
Основний обробіток грунту повинен відповідати вимогам зональних систем
землеробства і забезпечувати максимальне накопичення вологи, сприяти збереженню
і підвищенню ґрунтової родючості та створенню сприятливих фітосанітарних умов
на полі.
На полях, сильно забур’янених коренепаростковими та іншими дводольними
багаторічними бур’янами, після стерньових попередників основний обробіток
ґрунту повинен проводитися по типу поліпшеного зябу. Він складається з лущіння
стерні відразу після збирання попередника на глибину 6-8 см і повторного
обробітку ґрунту на більшу глибину через 2-3 тижні після того, як в масовій
кількості з’явились розетки багаторічників. Ще більшого знищення
коренепаросткових бур’янів можна досягти, якщо другий обробіток жнитва замінити
внесенням гербіцидів системної дії, наприклад 2,4-Д (40%) в дозі 5л на 1га або
Раундап 5л/га. Більш результативним буде застосування в цей час гербіциду
ураган форте в нормі 3-4 л/га. Заключною технологічною операцією буде оранка
або чизельне розпушення на глибину 25-27 см, які проводять через 2 тижні після
другого лущіння чи внесення гербіцидів, в міру з’явлення розеток багаторічних
бур’янів.
При незначній забур’яненості поля багаторічними бур’янами після стерньових
попередників і після кукурудзи на зерно і силос система обробітку включає дві
операції: лущіння і оранку чи безвідвальне розпушення на глибину 25-27см.
Спірними є рекомендації щодо напівпарового обробітку зябу після стерньових
попередників при малорічному типові забур’яненості. Як показали досліди
Інституту рослинництва ім. В.Я. Юр’єва, потреби в проведенні культивацій на
зораному полі немає.
Внесення добрив
Дозу та співвідношення елементів мінерального живлення встановлюють за
результатами грунтової діагностики. На ґрунтах з високим вмістом доступного
калію, особливо ефективні азотні N40-80 та фосфорні Р60-90, на інших –
додатково вносять калій К50-70. фосфорні і калійні добрива вносять під оранку,
азотні навесні під культивацію. Бажано при посіві вносити комплексні добрива,
орієнтуючись на вміст в них фосфору із розрахунку 15кг його діючої речовини на
1га. Застосування хімічних заходів захисту рослин на удобрених площах значно
збільшує урожайність соняшнику в порівнянні з площами, на яких добрива не
вносили.
Передпосівний обробіток грунту повинен забезпечити отримання дружніх та
рівномірних сходів, що підвищує їх стійкість до шкідливих організмів. При
досягненні фізичної стиглості ґрунту, поле боронують і якщо потрібно вирівнюють
шлейфами, потім проводять культивацію на глибину до 8см в агрегаті з боронами.
Глибина передпосівної культивації 5-6см. Якщо верхній шар ґрунту дуже швидко
пересихає, культивацію проводять на глибину 4-5 см.
Підготовка насіння до сівби.
Сіють насіння схожістю не менше 85%. Насіння перед сівбою обробляють
Колфуго супер або Дерозал, який ефективний проти таких патогенів, як біла та
сіра гнилі, фомопсис в дозі 1,5-2 л/т, а проти дротянок-препаратом круізер-350
Fs в дозі 6 л/т або космос 250 ТКС в дозі 4 л/т насіння, які захищають сходи на
протязі 30 днів.
Слід пам’ятати, що в більшість цих препаратів введені клейкі засоби, які
одночасно забезпечують інкрустацію насіння. Для посіву на бідних по родючості
ґрунтах, на яких не вносять органічне добриво, в робочу рідину добавляють
мікроелементи MnSO4 + ZnSO4 по 0,3-0,5 кг/т.
Приготування захисно-стимулюючої композиції. Беруть від загальної кількості
робочої рідини не менше 50% води, постійно ретельно перемішуючи, додають по
черзі препарати фунгіцидної та інсектицидної дії, мікроелементи та інші
агрохімікати. Готову композицію застосовують для обробки насіння. При
застосуванні препаратів тільки фунгіцидної дії (2-3 л/т) – витрачають на 1 т
насіння до 10л робочої рідини.
Перед протруєнням проводять тепловий обробіток насіння на протязі 72 годин
при температурі 37 ºС.
Спосіб сівби
Пунктирний з шириною міжрядь 70см і 45см для гібридів з висотою рослин не
більше 120-165см.
Строк сівби
Сіють цю культуру при прогріванні 10 – сантиметрового шару ґрунту до +10+12
ºС. Посів соняшнику раніше оптимального строку сприяє ураженості висіяного
насіння та сходів комплексом хвороб та пошкодженості ґрунтовими шкідниками, що
приводить до зрідження посівів, а в результаті і зменшення їх продуктивності.
Норма висіву
На загущених та забур’янених посівах покращуються умови для розвитку
більшості хвороб, зріджені посіви суттєво зменшують урожай. Норма висіву
повинна забезпечити оптимальну густоту рослин перед збиранням урожаю. Для
гібридів Інституту рослинництва ім.. В. Я. Юр’єва вона наступна (тисяча рослин
на 1 га):
·
50 – для гібридів Світоч, Михаїл, Еней, Ант, Оскіл, Дарій, Ясон, Всесвіт,
Псьол;
·
55 – для гібридів Погляд, Кий, Красень, Ковчег, Сівер, Ной;
·
65 – для гібридів Харківський -49, XF-202.
Глибина загортання насіння для гібридів – 5-6см, сортів - 6-8см. Загортання
насіння на однакову глибину дозволяє одержати дружні і рівномірні сходи, що
забезпечує рівномірний розвиток рослин упродовж вегетації і сприяє догляду за
посівами. Протруювання і інкрустація насіння значно підвищує енергію
проростання, що особливо важливо для одержання дружніх і рівномірних сходів в
посушливих умовах в до сходовий період.
Застосування гербіцидів є допоміжним заходом боротьби з бур’янами по
відношенню до агротехнічних засобів контролю за станом забур’яненості. В
посівах соняшнику насамперед слід використовувати препарати ґрунтової дії
Трефлан 48% к.е. -2,5л/га, або Харнес після сівби – 2,7л/га. Ці препарати в
більшій мірі знищують однорічні види і дещо гірше дводольні малорічні. Порогом
доцільності застосування ґрунтових гербіцидів слід вважати наявність 500 шт/м²
фізично цілого насіння бур’янів в шарі ґрунту 0-10 см. Якщо по матеріалах
визначення потенційної забур’яненості ґрунту чи основного обстеження посівів в
минулому році на полі очікується значна забур’яненість гірчицею польовою чи
іншими стійкими бур’янами, то слід використовувати Гезагард.
Асортимент післясходових гербіцидів, які можна використовувати на
соняшнику, обмежені лише препарати проти злакової дії. Ними слід обробляти лише
сильно забур’янені посіви з домінуванням серед бур’янів злакових видів (плоскуха
звичайна, види мишіїв). При змішаному типі забур’яненості застосування
граміницидів не дають бажаного ефекту.
Догляд за посівами
Через 5-6 днів після сівби проводять досходове боронування середніми
зубовидними боронами. Швидкість руху агрегату 5-6 км/год. Після появлення
сходів боронування проводять в період формування 2-3 пар справжніх листочків,
швидкість руху агрегату 4 км/год. В залежності від стану забур’яненості посіву
за час вегетації соняшнику слід проводити від 1 до 3 міжрядних обробітків. Для меншого
травмування кореневої системи культури перше розпушення слід проводити на
глибину 10-12 см, а останнє – 5-6 см. Центральні робочі органи секцій
культиватора повинні бути встановлені на більшу глибину, ніж бокові,
розташовані ближче до рядків. Культиватори при першому-другому міжрядних
обробітках слід обладнувати прополочними борінками для знищення бур’янів в
захисній зоні рядка. При необхідності останній міжрядний обробіток проводять з
одночасним обгортанням рядків. На слабо забур’янених полях і в умовах
посушливої погоди обгортання рядків недоцільне.
Обприскування посівів
З метою боротьби з сірою та білою гнилями, а також фомопсисом
рекомендується обробка посівів у фазі цвітіння Колфуго супер, який не має
негативного впливу на бджіл. Доза препарату 2 л на 1 га.
В несприятливі для дозрівання роки проводять десикацію посівів. До цієї
роботи приступають на початку побуріння кошиків при вологості насіння 25-30%.
Використовують Реглон супер (2,0-3,0 л/га), Балта 140, Гліфоган, Домінатор,
Раундап та інші.
Витрати робочої рідини при авіаобприскуванні 100 л/га. Обмолот починають
через 7-10 днів після десикації при побурінні 75-85% кошиків та вологості
насіння в межах 12-14%. Десикація забезпечує також припинення розвитку білої,
сірої гнилей та інших хвороб на кошиках та насінні, в тому числі і в дощову
погоду.
Збирання урожаю
Збирають соняшник комбайном СК-5 Нива із спеціальними пристроями ПСП-1,5,
ПСП-1,5М та Дон-1500 з ПСП-8, ПСП-10, а також Джондір, Бізон та інші. Насіння,
яке надійшло на тік, повинно бути очищене протягом дня, а при необхідності
підсушене до 12% вологості.
Особливості
вирощування льону олійного
У всьому світі зріс
інтерес до використання лляної олії в їжу у зв’язку з її лікувальними
властивостями, обумовленими високим вмістом ліноленової кислоти. Лляна олія
сприяє виведенню із організму холестерину, поліпшенню обміну білків і
жирів, нормалізації артеріального тиску, зменшенню вірогідності утворення
тромбів і пухлин, значно знижує ризик серцево-судинних і ракових захворювань та
зменшує алергічні реакції. Настій з насіння льону застосовують за опіків,
а також у разі гастритів, диспепсії і ентероколітів.
Ціле насіння льону олійного використовують у багатьох країнах світу як добавки до різних сортів хліба і круп’яних сумішок, для посипання кондитерських виробів. Білки, екстраговані з лляного насіння із вмістом частинок оболонки, мають желатиноутворювальну дію та можуть застосовуватися в кулінарії.
Макуха
і шрот є досить цінним кормом для тварин. У 100 кг макухи льону міститься
115 к. од. і 28,5 кг перетравного протеїну, а в 100 кг шроту, відповідно,
— 103 і 28,9. Макуха і шрот льону олійного за кормовими якостями переважають
таку саму кормопродукцію інших культур. У практиці годування сільськогосподарських
тварин лляну макуху визнано однією із кращих. За поливання її теплою
водою вона розбухає і утворює слиз, що складається із пектинових речовин.
Ця властивість робить макуху із льону олыйного цінним дієтичним продуктом.
Льняна макуха придатна у корм для всіх сільськогосподарських тварин.
Використовують для годівлі тварин і полову з цієї культури: в 1 кг
її міститься 0,27 к. од. та 20 г перетравного протеїну.
Велику
промислову цінність має також солома льону олійного, яка містить до 50%
целюлози і слугує сировиною для виробництва цигаркового паперу,
картону. Із стебел льону, що містять до 15% волокна, виготовляють
грубі тканини, мішковину, брезент, шпагат, пакувальні і теплоізоляційні
матеріали. Із льонової соломи та костриці шляхом пресування отримують
ізоляційні плити.
Вимоги до грунтово-кліматичних
умов вирощування льону олійного
Льон
олійний — рослина довгого світлового дня. Вимоги льону до температури
не дуже високі. Необхідні йому мінімальні температури проростання —
2...3°С (як у зернових) і сума температур — 1600...1850°С, як правило,
характерні для всіх областей України. Льон олйний можна вирощувати
навіть у гірських регіонах — до висоти 1600–1800 м. Він витримує заморозки
до -3...5°С, дія яких, проте, може викликати посилене базальне гілкування.
Нижчі температури значно зріджують посіви. Льон олійний унаслідок короткого
вегетаційного періоду (75–125 днів), інтенсивного росту та високого
транспіраційного коефіцієнта (420–690) вимогливий до вологи, проте меншою
мірою, ніж льон-довгунець. На початковій стадії розвитку рослин потреба
у волозі забезпечується її зимовими запасами. У період інтенсивного
росту — із травня по червень — відбувається найбільше споживання води.
Регіони, де немає небезпеки посухи на початку літа, особливо придатні
для вирощування льону олійного. Рясні опади у фазі цвітіння не чинять
негативного впливу на запліднення й утворення коробочок та насіння,
але у період дозрівання мають несприятливу дію, стимулюючи галуження,
цвітіння й утворення коробочок. Погіршуються умови дозрівання та збирання,
що негативно позначається на якості насіння, підвищується також ураженість
рослин хворобами.
Льон
олійний за дотримання відповідної агротехніки та сприятливих метеорологічних
умов можна культивувати на різних типах грунту. Однак деякі його різновиди,
наприклад важкі глинисті або піщані, несприятливо впливають на розвиток
культури — на них отримують низькі врожаї насіння. Для вирощування
льону олйного найпридатнішими є чорноземи і каштанові грунти з дрібногрудочкуватою
структурою.
Проведеними
науковими дослідженнями доведено, що для одержання високих і сталих
урожаїв льону олыйного необхідна наявність у грунті достатньої кількості
доступних для рослин основних елементів живлення: азоту, фосфору і
калію. Потреба в азоті зростає починаючи від фази ялинки і досягає
максимуму під час цвітіння. Фосфор і калій необхідні рослині від перших
днів вегетації і до кінця дозрівання, особливо у період від бутонізації
до утворення насіння, тому внесення фосфорних добрив у рядки під
час сівби має велике значення для формування врожаю. На утворення 1
ц насіння із відповідною кількістю соломи льон олійний виносить із грунту
6,5–7,5 кг азоту, 2,0–2,6 — фосфору, 5,0–6,0 кг калію. Крім макроелементів,
льон олыйний у процесі свого росту та розвитку потребує також наявності
в грунті бору, марганцю, цинку, кобальту, міді та інших мікроелементів.
Кожен із них відіграє важливу роль у рослинному організмі і є необхідним
для нормального росту і розвитку льону.
Технологія вирощування
льону олійного
Правильний
вибір сортів льону олійного має вирішальне значення для його успішного
вирощування. Завдяки роботі селекціонерів постійно підвищується потенційно
можлива врожайність культури, якість сортів, поліпшуються придатність
до вирощування у місцевих умовах, стійкість проти хвороб і шкідників, а
також до стресових чинників. Якщо врожайність попередніх сортів становила
максимально 1,4–1,8 т/га, то сьогодні реальні урожаї — понад 1,8 т/га у
жовтонасінних сортів і понад 2,5 — у буронасінних. Професор Д. Шпаар
(Німеччина) відмічає, що жовтонасінні форми мають вищий, ніж буронасінні,
вміст жиру (до 58%), окрім того, в них у середньому на 3% вищий вміст
ліноленової кислоти.
Селекціонери
пропонують широкий набір сортів льону олыйного із різними властивостями,
а число внесених до Державного реєстру сортів рослин, придатних до поширення
в Україні, останніми роками постійно зростає. Це можуть бути сорти як
вітчизняної, так і зарубіжної селекції: Айсберг, Дебют, Лірина, Орфей,
Південна ніч та ін.
Місце у сівозміні
льону олйного
Кращими попередниками
льону олійного є пшениця озима та яра по чорному пару, картопля, баштанні
культури. Не рекомендують
сіяти льон після соняшнику, кукурудзи, капустяних, а також повторно
після льону. Часте вирощування льону олыйного на одному й тому самому
місці знижує його врожайність та якість через вплив ендогенних (кореневі
виділення) і екзогенних (патогенні бактерії і гриби) факторів. У такому
разі в грунті накопичуються такі збудники хвороб, як фузаріоз та стеблові
гнилі льону, що призводить до грунтової льоновтоми. У сівозміні льон
можна повертати на те саме поле не раніше ніж через п’ять-шість років.
Під час вибору попередників для льону олыйного слід враховувати його
низьку стійкість до вилягання та конкурентоспроможність до бур’янів,
віддаючи перевагу рослинам, що не залишають багато азоту та органічних
решток у грунті. Льон олійний — добрий попередник для озимих і ярих
культур.
Обробіток
грунту спрямовують на накопичення та збереження вологи, знищення
бур’янів, добре загортання в грунт органічних решток і мінеральних добрив,
надання йому сприятливого для льону механічного стану, вирівнювання
поверхні поля та ущільнення ріллі з тим, щоб загорнути насіння льону
олыйного під час сівби на невелику рівномірну глибину, забезпечивши
тим самим дружні й повні сходи. Залежно від природно-кліматичних умов,
типу грунту, попередника, характеру та ступеня засміченості поля
основний обробіток грунту під льон може бути полицевим або безполицевим.
Під час
розміщення льону олыйного після стерньових попередників та забур’янення
поля однорічними ярими й озимими бур’янами проводять лущення стерні
дисковими лущильниками на глибину 6–8 см, а через 15–20 днів, із появою
сходів бур’янів — зяблеву оранку плугами із передплужниками завглибшки
20–22 см або на глибину орного шару.
На полях,
засмічених багаторічними бур’янами, стерню лущать двічі: за кореневищного
типу забур’яненості — дисковими лущильниками у двох протилежних напрямках
на глибину 10–12 см, за коренепаросткового — перше лущення проводять
дисковими лущильниками, друге — лемішними. Орють у кінці вересня —
на початку жовтня на глибину 20–22 см. У разі тривалої теплої осені, що
сприяє відростанню бур’янів, особливо однорічних, після зяблевої оранки
поле додатково культивують або боронують.
За
розміщення льону олыйного після просапних попередників обмежуються
лише зяблевою оранкою без попереднього лущення або застосовують
безполицевий обробіток. Весняна оранка навіть за комбінації плуга із
кільчасто-шпоровим котком негативно впливає на врожайність.
У степових
районах, де грунти схильні до ерозії, застосовують безполицевий обробіток.
За потреби у системі основного обробітку грунту вносять гербіциди
суцільної дії: Ураган Форте 500 SL (2–4 л/га), Раундап (2–5 л/га) та ін.
Передпосівний
обробіток грунту включає заходи зі збереження вологи, створення
вирівняної поверхні поля, твердого ложа для насіння, що забезпечить
рівномірне його загортання. Насіння льону олыйного, що має низьку енергію
проростання, потребує дрібногрудочкуватої структури грунту для
одержання дружних сходів.
Система удобрення
льону олійного
Льон
олійний добре реагує на удобрення. Середня доза внесення азоту —
45–60, фосфору — 45 та калію 45–60 кг/га. За вирощування сортів льону
олыйного із високою потенціальною врожайністю дози внесення мінеральних
добрив збільшують: N — до 60–90 кг/га, P2O5 — 60–90, K2O — 90–120 кг/га. Фосфорно-калійні
добрива вносять під зяблеву оранку, азотні — під передпосівний обробіток.
Частину фосфорних добрив вносять у рядки одночасно із висівом. За
внесення 40–50 кг/га гранульованого суперфосфату в рядки врожай
насіння льону підвищується на 2–3 ц/га. За потреби льон підживлюють у фазі
ялинки суперфосфатом (1,5 ц/га).
Правильне
визначення доз азотних добрив має вирішальне значення під час вирощування
льону олійного. Перевищення доз внесення азотних добрив негативного
впливає на стійкість культури до вилягання. Підвищені дози азоту знижують
вміст у насінні жиру за підвищення кількості протеїну, затримується утворення
бутонів і квіток, дозрівання відбувається нерівномірно, що ускладнює збирання
культури льону олыйного.
Дози
внесення добрив під льон олыйний уточнюють у кожному господарстві
відповідно до родючості грунту та запланованого врожаю. Ознаки
дефіциту мікроелементів: крайовий або загальний хлороз; відмирання
точки росту; утворення густої розетки; відмирання бутонів; пожовтіння
і відмирання верхівки рослин. На забезпеченість мікроелементами впливають
погодні умови, наприклад, за посухи їхній дефіцит і симптоми, викликані
ним, посилюються. Мікроелементи вносять із основним удобренням,
під час обробки насіння, із обприскуванням рослин хелатними формами
мікроелементів.
Сівба льону
олійного
Основний
спосіб сівби льону олійного — звичайний рядковий. Широкорядний спосіб
із шириною міжрядь 45 см можна використовувати в насіннєвих посівах
та на ділянках для розмноження сортів. Глибина загортання насіння льону
— 2–3 см. Для поліпшення контакту насіння із грунтом поле після сівби коткують
кільчасто-зубчастими котками.
Висівають
льон олійний у ранні строки, як правило, вслід за сівбою ранніх ярих зернових,
на полях із високою потенційною засміченістю грунту — у середні строки,
коли грунт на глибині 5 см прогріється до 10…12°С. У такому разі вдається
знищити проростки багатьох бур’янів механічним способом, що підвищує
врожай насіння на 0,3–0,4 т/га.
Урожайність льону олійного
безпосередньо залежить від густоти стояння рослин. Зі складових
урожайності цієї культури найбільше значення має кількість коробочок
на рослині, тобто, на відміну від льону-довгунця, він потребує достатнього
розгалуження (а отже, утворення більшої кількості коробочок) для високої
врожайності насіння. Гілкування та утворення більшої кількості коробочок
від’ємно корелює із кількістю рослин на 1 м2, тому надмірно високі норми
висіву насіння негативно позначаються на врожайності насіння.
На такі
компоненти врожайності, як кількість насіння в коробочці, маса 1000
насінин, густота стояння рослин впливає менше. Ці показники залишаються
відносно стабільними за зміни кількості коробочок на рослині. Оптимальну
густоту стояння рослин визначають стійкість льону олыйного до вилягання
та погодні умови місця вирощування. Досвід показує, що максимально
допустима густота стояння рослин на час збирання має становити:
на родючих грунтах — 500, а на бідних — 400 росл./м2. Це досягається встановленням
норми висіву насіння на рівні 4,5–7 млн схожих насінин на 1 га (35–55 кг/га)
за рядкового способу сівби.
Дослідження,
проведені у Національному університеті біоресурсів і природокористування
України, свідчать, що на чорноземах типових малогумусних в умовах
Лісостепу України найвища врожайність насіння льону олійного сорту Дебют
формується за внесення мінеральних добрив у дозі N60P45K90 за норми
висіву насіння 7,5 млн схожих насінин на 1 га.
Проте
для інших сортів льону олыйного висівну норму слід коригувати, враховуючи
рекомендації оригінатора сорту, висоту рослин, їхню здатність до гілкування
та ін. Надто щільний стеблостій підвищує не тільки небезпеку вилягання,
але й рівень ураження рослин хворобами, посилюється конкуренція рослин
за світло, вологу, поживні речовини, знижується життєздатність окремих
рослин і погіршується співвідношення між соломою та насінням. Усе це знижує
продуктивність рослин льону олыйного. За надто низької густоти стояння
рослин підвищується забур’яненість посівів, ускладнюється збирання, утворюється
недостатня кількість коробочок, знижуються компенсаційні можливості
посівів, а отже, і врожайність культури.
За вирощування
льону олійного на родючих грунтах слід обирати вищу, а на бідних —
нижчу норму висіву насіння, що пов’язано зі зниженням польової схожості
насіння за умов підвищеної концентрації грунтового розчину. Для широкорядного
способу сівби норма висіву становить 3,0–4,0 млн/га, або 30–35 кг/га. У
разі вирощування льону олійного для виготовлення волокна та отримання
олії (як правило, сорти різновиду межеумок) норму висіву збільшують
на 10–15 кг/га.
Догляд за посівами
льону олійного
На початку
вегетації льон олыйний росте повільно, сильно пригнічується бур’янами, тому
догляд за посівами неодмінно включає використання гербіцидів. Останні
найкраще вносити у фазі ялинки за висоти рослин 10–15 см. У цей
період листки льону олыйного розміщені під гострим кутом до стебла і
вкриті восковим нальотом. Під час обприскування потрібно забезпечити
крупнокраплинність розпилення, тоді краплі розчину скочуються із
вузьких і гладеньких листків, не заподіюючи їм шкоди. Більш раннє або
пізнє застосування гербіцидів небажане. Проти дводольних бур’янів вносять
Базагран М (2–3 л/га), 2М-4Х 750 (0,5–0,75), Лонтрел Гранд (0,04–0,12),
Хармоні (0,015–0,02); проти однодольних одно- та багаторічних бур’янів
— Тарга Супер (2–3), Фюзілад Форте (0,5–2,0 л/га) та ін.
Льон
олійний пошкоджується великою кількістю шкідників і хвороб. Рівень ураження
посівів за роками значно коливається залежно від кількості вологи, тепла
та загальної культури землеробства. Шкідливість і розмах поширення
окремих видів шкідників і хвороб неоднакові у різних грунтово-кліматичних
зонах. За сухих і жарких умов посіви льону олыйного більше пошкоджуються
шкідниками, а за вологих і прохолодних — грибними хворобами. Застосування
фунгіцидів та інсектицидів не завжди окуповується, що особливо стосується
боротьби із грибними збудниками.
З економічних
та екологічних причин першочергового значення слід надавати
профілактичним заходам боротьби відповідно до принципів інтегрованого
захисту рослин. До них відносять: дотримання сівозміни, науково обгрунтоване
внесення добрив (особливо азотних), знищення післяжнивних решток,
дотримання оптимальних строків сівби та норм висіву, а також обов’язкове
протруєння насіння. Добрі результати отримано за використання протруйників
фунгіцидної та інсектицидної дії, наприклад: Вітавакс 200 ФФ (1,5–2,0
л/т), Круїзер 350 FS (6–10 л/т).
Льон
олійний у всі фази розвитку може пошкоджуватися шкідниками: льоновою
блішкою, льоновим трипсом, плодожеркою, гусеницями люцернової совки,
лучного метелика і совки-гамми та ін. В Україні відмічено близько 30
видів шкідників, із яких 16 вважають найнебезпечнішими.
Гусениці
плодожерки, розвиваючись усередині коробочок льону олыйного, пошкоджують
насіння, а гусениці совок поїдають листя, квітки, коробочки. За масового
розмноження вони завдають великих збитків посівам. Для захисту рослин
від шкідників використовують інсектициди Карате Зеон 050 CS
(0,1–0,15 л/га), Ф’юрі (0,1– 0,15 л/га) та ін.
Льон
олійний найчастіше уражується фузаріозом, поліспорозом, іржею, актракнозом,
бактеріозом та ін. Для захисту від них посіви обробляють фунгіцидами:
хлорокисом міді (2,2 л/га), Фундазолом ЗП (1,0 л/га) та ін.
Отже, найефективнішими
засобами захисту рослин від бур’янів, шкідників та хвороб може бути
лише поєднання агротехнічних, хімічних і біологічних заходів.
Збирання льону
олійного
Льон
олійний збирають одно- та двофазним способами. За однофазного збирання
можливі втрати внаслідок неповного вимолочування недостиглих коробочок
та можливого зігрівання вороху на токах. Під час скошування льону
олыйного у валки та обмолочування їх комбайнами значно поліпшується
якість зібраної продукції та підвищується продуктивність комбайнів. Проте
водночас підвищується вартість проведення збиральних робіт, а за
погіршення погодних умов — різко збільшуються втрати врожаю льону
олыйного під час обмолочування валків.
Скошування
у валки починають за 10– 12 днів до побуріння 50– 75% коробочок
за вологості насіння 25– 35%. Висота зрізування стебел — 12– 14 см. Така
стерня добре витримує масу щільного валка та забезпечує швидке й
рівномірне його підсихання. Обмолочують валки через п’ять-сім днів за
зниження вологості насіння до 12%.
Для одержання
насіння високої якості збирання льону олійного однофазним способом
проводять за повної стиглості насіння. Час оптимального строку збирання
настає, коли насіння у коробочках шелестить за їхнього струшування
та легко витирається із них пальцями. Водночас насіння лбону олыйного
має сортотипове забарвлення та не роздавлюється між пальцями. Крім
стиглості насіння, варто звертати увагу на те, щоб солома до основи
стебла була сухою. Перестиглі коробочки можуть відламуватись, але
втрати насіння при цьому менші, ніж за раннього обмолочування. Вологість
насіння має бути у межах 8–13%. Висоту зрізу встановлюють так, щоб забезпечити
ефективне забирання всіх льонових коробочок і водночас якомога
менше зрізувати соломи. Що менше соломи проходить через комбайн, то
менші втрати насіння.+
За використання
льону олыйного на волокно і насіння його скошують у валки у фазі жовтої
стиглості із висотою зрізування 10 см. Після обмолочування солому
розстелюють у валки за комбайнами. За сирої та теплої погоди через
10–12 днів стебла підбирають і відправляють на переробку на льонозавод.
Насіння льону олійного після збирання слід ретельно очистити та досушити
до вологості 7–8%.
Озимий
ріпак
Господарське
значення. Озимий
ріпак серед олійних культур родини капустяних займає перше місце за вмістом
олії в насінні (51% слабовисихаючої олії з йодним числом 94-112). Крім того, в
насінні міститься до 20% білка і понад 17% вуглеводів. У складі ріпакової олії
є значна кількість шкідливої для організму ерукової кислоти, яка знижує її
харчові якості. Останнім часом виведено сорти озимого ріпаку, в олії яких майже
зовсім немає ерукової кислоти, а вміст олеїнової кислоти доведено до 60-70%, що
значно підвищує її харчові властивості і наближає за якістю до соняшникової
олії.
Ріпакову олію безерукових
сортів широко використовують у їжу, а також у кондитерській, консервній,
харчовій промисловості; олію звичайних сортів ріпаку – лише після рафінування.
Гї застосовують у миловарній, текстильній, металургійній, лакофарбовій та інших
галузях промисловості.
Макуха і шрот озимого ріпаку –
високобілковий концентрований корм для тварин. Шрот безерукових сортів ріпаку
містить до 0,5% шкідливих глюкозинолатів (замість 6-7% у звичайних сортів) і за
кормовими якостями прирівнюється до соєвого. Макуху і шрот звичайних сортів
також згодовують тваринам невеликими дозами; 1 кг макухи прирівнюється до 1
корм. од.
Озимий ріпак як високоврожайну
культуру з коротким вегетаційним періодом широко використовують для вирощування
раннього зеленого корму. В 100 кг його зеленої маси міститься до 4 кг протеїну,
14-16 корм. од. На 1 корм. од. в зеленій масі ріпаку припадає 180-190 г протешу.
Озимий ріпак – добрий медонос,
з 1 га його посіву можна отримати до 100 кг меду. Він мало висушує ґрунт і рано
звільняє поле, тому є добрим попередником для озимих і ярих зернових культур.
Кореневі рештки ріпаку після мінералізації залишають у грунті 60-65 кг/га
азоту, 32-36 фосфорної кислоти і 55-60 кг/га калію. Проте слід ураховувати, що
він може засмічувати поля падалицею.
У зв'язку з тим, що озимий
ріпак рано достигає (особливо при використанні на зелений корм), його вирощують
як озиму проміжну і післяжнивну культуру.
Ріпак у культурі був відомий за
4 тис. років до н. е. Батьківщина його – Середземноморські країни, звідки він
розповсюдився в Азію, а в XIV ст. в Західну Європу, де й понині є однією з
головних олійних культур.
В Україну ріпак завезено
приблизно в середині XVIII ст., причому в історичному аспекті основні посівні
площі цієї культури були зосереджені переважно в правобережній частині
Лісостепу. До Західної України він був завезений з Німеччини, причому на
початку минулого століття його посіви за площею значно перевищували посіви
соняшнику. На початку XX сторіччя ріпак був основною олійною культурою в
Україні, але після Великої Вітчизняної Війни площі під цю культуру значно
скоротилися внаслідок багатьох господарсько-економічних чинників і, в першу
чергу, внаслідок його заміни соняшником та іншими культурами. З Німеччини через
Польщу ріпак проник до Західної України, де також займав доволі великі площі.
Згодом ця культура набула значного поширення по всій Україні. На кінець 30-х
років минулого століття в районах Західної України посівні площі становили
120-130 тис. га. Проте в 50-х роках XX століття виробництво ріпаку в Україні
було згорнуто через розширення посівних площ соняшнику. В 1970-1973 pp. в
Україні засівалось лише 2,5-3,0 тис. га.
Відродження ріпаку як
промислової культури в Україні майже заново почалося лише з 1980 р.. Найбільше
висівали ріпак в 1986-1990 pp. Планувалося в 2000 році сіяти його на площі 0,5
млн га з перспективою подальшого розширення до 1,2-1,5 млн га. Очікуваного росту
посівних площ у 1990-2000 pp. не відбулося в основному через відсутність
переробних підприємств і зниження попиту на насіння (рис. 2.2.3).
Морфобіологічні та екологічні особливості. Ріпак озимий (рапс по-німецьки і російськи, кольза по-французьки) – однорічна трав'яниста рослина з родини капустяних .
В озимого ріпаку виділяють такі
фази розвитку: бубнявіння насіння й формування сім'ядольних листків; утворення
справжніх листків, розетки, стебла; бутонізація, цвітіння рослин і утворення
стручків; фази стиглості насіння (зелена, технічна й повна). Перші три фази
рослина проходить до зимівлі, а останні – після перезимівлі, у весняно- літній
період.
Температурну стадію розвитку в
польових умовах в осінньо- зимовий період ріпак проходить протягом 45-60 днів
при середньодобовій температурі нижче 8°С. За весняної сівби озимий ріпак, як
правило, не проходить температурну стадію і не дає квітконосних пагонів, але
розвиває розетку з великим листям, яка досягає висоти 60-80 см. Це дає змогу
використовувати його на корм худобі в різних зонах України як у чистому
вигляді, так і в сумішах упродовж всього літньо- осіннього періоду.
Ріпак – рослина довгого
світлового дня. Сходи озимого ріпаку з'являються на 5-7-ий день після сівби.
Сім'ядолі виносяться на поверхню ґрунту. Через 5-10 днів утворюються справжні
листки. Зимує ріпак у фазі розетки з 5-7 листків. Навесні рано відростає. Через
10-20 днів після початку весняної вегетації настає фаза бутонізації. Від
початку бутонізації до цвітіння минає 20-25 днів. Цвітіння рослин триває 25-30
днів. Ріпак є факультативним перехраснозапильником. Зерно достигає через 25-30
днів після цвітіння. Достигання, як і цвітіння, в межах суцвіття поширюється
знизу вгору. Вегетаційний період культури (осінній і весняно-літній) триває
200-220 днів.
Озимий ріпак – рослина
холодостійка, однак зимостійкість його слабка і залежить від сорту,
температурних умов та загартування рослин. Ріпак легко витримує постійні
зниження температури за нормальної вологості грунту і зовсім не витримує її
коливань від мінус 10 до 10°С тепла. Особливо негативно діє на рослини
коливання температури навесні при підвищенні вологості ґрунту. За цих умов
корені дуже уражуються бактеріальною гниллю, від якої спостерігається іноді
масова загибель посівів.
Загартування ріпаку краще
відбувається у фазі розвиненої розетки листя при температурі 5°С тепла протягом
10 днів і мінус 3°С протягом наступних 5 днів. Рослини, що не пройшли
загартування (при пізніх строках сівби), гинуть при зниженні температури до
мінус 6-8°С. Добре загартовані рослини витримують зниження температури на
глибині 1,5-2 см до мінус 12-14°С. При сніговому покриві 5-6 см завтовшки і
більше озимий ріпак витримує морози до 23-25°С.
Насіння ріпаку за весняної
сівби починає проростати при 1-2°С, при висіванні восени – при температурі
15-18°С. Навесні озимий ріпак починає відростати при температурі грунту 3-4°С.
Найсприятливіша для росту вегетативної маси температура 18-20°С. У період
цвітіння і достигання насіння потреба в теплі підвищується, кращою температурою
в цій фазі є 22-23°С. За високих температур пригнічується ріст рослин,
знижується врожай насіння.
Озимий ріпак вибагливий до
вологи протягом усієї вегетації. Транспіраційний коефіцієнт його становить у
середньому 750. Особливо терпить від нестачі вологи в перші півтора-два місяці
життя, коли інтенсивно розвиває кореневу систему. Тому восени посуху витримує
погано, навесні досить стійкий проти неї. Краще росте в умовах помірно вологого
клімату, а в посушливому Степу України – в умовах зрошення. Найбільша потреба у
воді спостерігається в період бутонізації – цвітіння – наливання насіння.
Ріпак досить вибагливий до
родючості грунту. При врожаї насіння 25 ц/га він виносить з ґрунту 132-138 кг
азоту, 54-58 кг фосфору і 162-169 кг калію. Кращі ґрунти для нього ^ чорноземи,
каштанові, сірі лісові та опідзолені суглинки (при вапнуванні) з нейтральною чи
слабкою лужною реакцією грунтового розчину (pH 6,5-7,4). Непридатні – важкі
глинисті, заболочені, засолені й кислі, а також легкі піщані ґрунти. Ріпак не
витримує близького залягання грунтових вод.
Районовані сорти озимого
ріпаку в Україні: Ексел, Абакус, Андрік, Бенефіт, Герді, Ксенон, ПР46В14,
Шерпа, Хорнет, Фінесс та ін.
Технологія
вирощування. Кращими попередниками озимого
ріпаку в сівозміні є чорний або зайнятий пар, зернові бобові культури,
злаково-бобові суміші на зелений корм. Ріпак на зелений корм сіють після озимої
пшениці або ячменю. Не слід висівати його раніше як через 4-5 років після
культур родини капустяних. Ріпак є добрим попередником озимих і ярих культур, а
також проміжних культур у районах достатнього зволоження та в умовах зрошення.
Удобрення. Ріпак чутливий до внесення
органічних та мінеральних добрив і їх післядії. Під оранку вносять повне
мінеральне добриво дозою N30-45P45-60K45. Органічні добрива краще вносити під
попередню культуру в дозі 35-40 т/га. Під час сівби вносять 10-15 кг/га азоту,
фосфору і калію у вигляді складних гранульованих добрив. Навесні проводять
перше підживлення мінеральними добривами N40-60, а на початку бутонізації –
друге дозою N25 або лише навесні N60-90•
Обробіток ґрунту. Після рано зібраних попередників
проводять напівпаровий обробіток ґрунту. Услід за збиранням попередньої
культури лущать стерню дисковими знаряддями на глибину 6-8 см у два сліди.
Орють на глибину 20-22 см плугами з передплужниками, укомплектованими
кільчасто-шпоровими котками і середніми боронами. З появою сходів бур'янів поле
культивують на глибину 5-6 см, при утворенні грунтової кірки – боронують. Проти
багаторічних бур'янів ефективна глибока культивація на 14-16 см через 12-17
днів після лущення стерні попередника. Потім поле орють на глибину 23-25 см і
вирівнюють. Після непарових попередників орють з передплужниками на 20- 22 см і
одночасно боронують.
У регіонах з оптимальним та
надлишковим зволоженням, як правило, проводять оранку; з недостатнім і
нестійким зволоженням – поверхневий обробіток.
Перед сівбою поле вирівнюють
культиватором в агрегаті з боронами і шлейфами, а також котками. Глибина
передпосівної обробки грунту 4-5 см. У разі потреби по непарових попередниках
вносять гербіцид трефлан під передпосівну культивацію в дозі 2-2,5 кг/га на
глибину 5-6 см.
Сівба. Кращі строки сівби озимого ріпаку
на Поліссі 1-5 серпня, в Лісостепу 5-10, а в Степу 10-20 серпня. Дуже раннє
висівання або із запізненням призводить до великого зниження врожаю, а часто і
до загибелі посівів. Залежно від наявності вологи в грунті, строки сівби можуть
зміщуватись на 4-5 днів раніше або пізніше.
Сіють ріпак широкорядним
способом з міжряддями 45 см або звичайним рядковим. Норма висіву насіння при
широкорядній сівбі 6-8 кг/га, при звичайній рядковій 10-12 кг/га. Глибина
загортання насіння 3-5 см, а в західних областях 2-3 см.
Догляд за посівами. Після висівання ріпаку поле
коткують. При появі ґрунтової кірки її руйнують ротаційною мотикою або легкими
зубовими боронами. На широкорядних посівах в осінній і весняно- літній періоди
розпушують грунт культиваторами.
Важливим заходом збереження
посівів від шкідливої дії морозів є снігозатримання. Для цього разом з ріпаком
через кожні 1,5 м висівають два рядки кулісної рослини – гірчиці білої або
сизої. До початку зими стебла гірчиці досягають висоти 70-80 см, дерев'яніють,
узимку не вилягають і затримують сніг. У західних областях ріпак на зиму
підгортають, що також підвищує його зимостійкість.
Рано навесні посіви підживлюють
азотними добривами (N45.90) та знищують сходи бур'янів боронуванням зубовими
боронами впоперек посіву.
Ріпак пошкоджується
хрестоцвітими блішками, ріпаковим тра- чем, попелицею капустяною, міллю та
іншими шкідниками. З хвороб найпоширеніші несправжня борошниста роса,
пероноспороз, снігова плісень, бактеріоз коренів. Проти шкідників та збудників
хвороб посіви до цвітіння обробляють інсектицидами та фунгіцидами, що дозволені
"Переліком...". В період цвітіння посіви ріпаку не обробляють, щоб не
викликати масової загибелі бджіл.
Збирання. Збирають ріпак як прямим
комбайнуванням, так і роздільно. Пряме комбайнування проводять у фазі повної
стиглості насіння, до початку розтріскування стручків. Використовують зернові
комбайни, спеціально переобладнані для збирання дрібнонасінних культур.
Роздільний спосіб збирання
найбільш прийнятний, бо при цьому втрати насіння мінімальні. До скошування
ріпаку у валки приступають, коли в суцвіттях пожовтіють нижні стручки, а
насіння в них побуріє чи почорніє. В цей час близько 50% стручків середнього й
верхнього ярусів мають лимонно-зелене забарвлення, а вологість насіння
становить 30-40%, з рослин починає обпадати листя. Запізнення із збиранням
достиглих стручків призводить до їх розтріскування, а отже, до втрат врожаю,
зменшення вмісту олії в насінні.
Валки обмолочують комбайнами
через 5-7 днів після скошування при вологості насіння 10-11%. За Сухої і жаркої
погоди обмолот проводять в ранішні, вечірні та нічні години, коли під час
підбирання валків насіння із сухих стручків менше висипається й менше
подрібнюється.
Насіння очищають у потоці із
збиранням на зерноочисних машинах зі спеціальними решетами. На тривале
зберігання його засипають при вологості не більше 8%.
Комментариев нет:
Отправить комментарий