Добрий день, учні групи № 14
ДНЗ "Знам'янський професійний ліцей".
За допомогою цього блогу, ми будемо з вами здійснювати
дистанційне навчання з предмету: "Тваринництво"
Тема програми: Технологія виробництва яловичини
Тема уроку: №9 Спеціалізовані м’ясо-молочні породи ВРХ,їх характеристика.
Породи комбінованого напряму продуктивності
У країнах Європи значну увагу приділяють розведенню тварин комбінованого
напряму продуктивності, які здатні до високої молочної продуктивності й
відрізняються від молочних порід кращими м’ясними якостями. Молочно-м’ясну
худобу вигідно розводити тому, що вона може більшою мірою використовувати грубі
та соковиті корми з меншою витратою концентрованих.
Основними породами комбінованого напряму продуктивності є симентальська,
лебединська, бура карпатська, сіра українська, пін- цгау та ін.
Симентальська порода виведена в Швейцарії. Назву одержала від річки Сімме,
у долині якої створено кращі групи сименталів. Тварин цієї породи завозили в
Україну, де розводили в чистоті й схрещували з місцевою худобою.
Симентали відзначаються міцною конституцією, високим зростом, міцним
кістяком, добре розвиненими м’язами. Масть полова, полово-ряба і червоно-ряба. Тварини цієї породи невибагливі до кормів, менше схильні до
захворювань (туберкульоз, лейкоз), для них характерні висока поживна цінність
молока та інтенсивність росту молодняку. Технологічні властивості вим’я корів
недостатні, оскільки у процесі вдосконалення худоби мало звертали уваги на
його розвиток.
Симентальська худоба відрізняється також добрими м’ясними якостями.
Середньодобові прирости молодняку під час відгодівлі досягають 800 — 1000 г.
Забійний вихід становить 54 — 58 %. М’ясо добре пронизане жиром,
негрубоволокнисте, високоенергетичне. Порода районована в лісостеповій зоні
України.
Лебединська порода створена схрещуванням сірої української худоби з бугаями
швіцької породи й подальшим розведенням помісей «у собі». Ставилося завдання
одержати великих тварин із високими молочністю і жирністю молока. Створення
породи завершено в 1950 р. Тварини цієї породи мають міцну конститу
Молодняк характеризується високою інтенсивністю росту. Середньодобові
прирости становлять 900 - 1000 г. М’ясні якості худоби високі, забійний вихід —
54 - 56 %. У тварин цієї породи дещо довший строк господарського використання
у межах загальної популяції Сумської та Харківської областей.
Бура карпатська порода виведена відтворним схрещуванням місцевої худоби з
різними відріддями бурих порід альпійського походження. Тварини цієї породи
мають невисоку молочну та м’ясну продуктивність. Жива маса корів — 450 - 500,
бугаїв — 700 - 800 кг. Надій — 3000 - 3500 кг, вміст жиру в молоці — 3,7 — 3,8
%. Середньодобові прирости молодняку — 700 - 800 г. Забійний вихід — 45 - 52
%.
Продуктивні якості бурої карпатської породи поліпшують бугаями
лебединської породи та швіцької американської селекції. Розводять її у
Закарпатській області.
Сіра українська порода у XIX ст. була найбільш поширеною в Україні. На її основі створено червону степову, лебединську, буру карпатську, вона також була використана для виведення української м’ясної породи.
Порода пін-цгау виведена в Австрії в альпійській долині Пінцгау. Худоба
помірно скороспіла, добре пристосована до гірських умов, має тривалий період
господарського використання. Інколи від корів упродовж їхнього життя одержують
по 13 - 15 телят.
Масть червона, вздовж спини проходить біла смуга, нижня частина грудей,
живіт і гомілки білі. Корови мають невисоку молочність. За м’ясними якостями
худоба цієї породи не поступається сименталам. Розводять її у Чернівецькій та
Івано-Франківській областях.
Комментариев нет:
Отправить комментарий