Тваринництво Урок №12 23.11.23

 


Добрий день, учні групи № 14 

ДНЗ "Знам'янський професійний ліцей". 

За допомогою цього блогу, ми будемо з вами здійснювати дистанційне      навчання   з    Тваринництва

23.11.23

Тема програми: Технологія виробництва  яловичини

Тема уроку:№12 Вплив на відгодівлю худоби: віку тварин, 

                                  породи, статі, кастрації. Види  відгодівлі.

Домашнє завдання :Записати конспект 

Дати відповідь на запитання 

1.Відгодівля-це

2.Фактори які впливають на відгодівлю.

3.Цикл відгодівлі.

4.Види відгодівлі та структура раціону

Від загальної кількості яловичини, що одержують, близько третини є продукція від забою дорослої худоби. На відгодівлю ставлять корів, вибракуваних за віком та повністю або частково порушеною відтворною функцією, а також корів  первісток з низькою продуктивністю і непридатрих до машинного доїння, але здатних ефективно використовувати поживні речовини кормів. Слід пам’ятати, що в дорослої худоби приріст складається в основному із жиру (на 60-70%) і лише на 7-8% – з білків. У зв’язку з цим витрати кормів на 1 кг приросту з віком збільшується майже до 8-12 кормових одиниць.Від дорослої худоби одержати ніжне, соковите, ароматне м’ясо можна лише за умови достатньої і збалансованої  годівлі.  Особливістю відгодівлі дорослої худоби є те, що потреби її в протеїні значно менші, ніж у молодняка і становить 60-70 г на 1 кормову одиницю. Частку протеїну в межах  25-30% від норми можна поповнювати за рахунок небілкових азотистих сполук (амонійних солей і сечовини). Привідгодівлі дорослої худоби важливо дотримуватися оптимального співвідношення протеїну і вуглеводів та жиру (1:10-11), а також наявності кальцію, фосфору, натрію та ін. елементів. Нестача їх у раціоні призводить до того, що тварини погано використовують поживні речовини, знижують  прирости і навіть хворіють.                                           Тривалість відгодівлі дорослої худоби в середньому становить 60-90 днів. Залежно від того, який корм переважно  згодовують, відгодівля на барді може тривати 70-80 днів, а якщо силос – 80-90 днів.У період відгодівлі проводять контрольне зважування  для визначення приросту живої маси, і тих тварин, що неростуть, реалізують на м’ясо. В основу раціону входять традиційні корми: силос, жом, барда – їх до 50% від поживності. Концкорми вводять у вигляді суміші злакових і бобових або спецільного комбікорму. Корів, що прийшли в охоту рекомендують осіміняти, що позитивно впливає на процеси відгодівлі. Такі корови краще використовують корм, вони спокійні, поживні речовини використовуються для відкладення жиру як на внутрішніх огранах, так і між мускульними волокнами, що сприяє підвищенню якості яловичини.  Відгодівельне поголів’я розподіляють на групи, враховуючи вік, вгодованість та живу масу і утримують на прив’зі або безприв’язно однорідними групами без переміщення  тварин із групи в групу. Особливо важливо дотримуватися  режиму годівлі згідно з розпорядком дня, частоти роздавання кормів та їх набору в раціоні, бо секреторна діяльність  дорослої худоби консервативна і повільно перебудовується на високе засвоєння нового корму. Тому нові корми слід вводити поступово, враховуючи вік худоби.Краще застосувати дворазову годівлю з 4-кратним роздаванням кормів. Це дає можливість тваринам відпочивати,в процесі чого краще перетравлюються корми, засвоюються поживні речовини і підвищується ефективність відгодівлі. Відгодівлю можна організувати на відкритих майданчиках. Тут витрати праці зведені до мінімуму: гній видаляють бульдозерами один раз після відгодівлі, корми роздають у годівниці мобільними кормороздавачами, напування тварин здійснюють із групових автопоїлок. На відкритих   майданчиках для худоби обов’язково споруджують навіси. 

Бичків, призначених для вирощування і відгодівлі у 4-5-місячному віці, каструють. Проте останнім часом застосовують інтенсивне вирощування та відгодівлю і некастрованих бугайців, які мають на 8-12% вищі прирости, ніж кастрати.За умов безпасовищного і регламентованого методів вирощування у 5-6-місячному віці бугійців і теличок розділяють за статтю. При традиційній технології або коли бу-гайців каструють, дану операцію проводять при відлученні.У м’ясному скотарстві телят після відлучення вирощують до 12-14-місячного, а інколи й старшого віку. Потім 3-4місяці інтенсивно відгодовують. Найбільш обгрунтованими є інтенсивне вирощування і відгодівля при середньодобових приростах 900-1000 г. За таких умов реалізація відбувається у 16-18 місяців при живій масі 500-600 кг. З вікомХарактер годівлі телят у підсисний період суттєво впливає не тільки на їх прирости, а й на розвиток органів травлення, обмін речовин і в кінцевому результаті на здатність у дорослому стані використовувати корми, тобто у підсисний період закладаються передумови ефективності наступних вирощування та відгодівлі. У кожному із цих періодів годівля і утримання тварин мають свої особливості. Так, якщо при вирощуванні необхідні раціони, багаті на протеїн, що сприяє напруженому росту м'язової тканини, то при відгодівлі в організмі відбуваються зміни іншого характеру, які супроводжуються посиленим відкладанням жиру та підвищенням енергетичності приросту (м'ясо стає зрілим). Тому у цей період, для прискорення утворення жирів, необхідно згодовувати більше вуглеводистих кормів.

Ефективність вирощування і відгодівлі молодняка у традиційному м'ясному скотарстві залежить від багатьох факторів, але найважливішими є: наявність кормів, стан травостою на пасовищах, погодні особливості року. Тому рекомендувати єдину технологію виробництва, яку можна було б застосовувати з однаковим успіхом у різних районах, неможливо.

У м'ясному скотарстві вирощування триває від народження до 12-14-місячного, а інколи й старшого, віку. Вирощування, як правило, закінчується інтенсивною 3-4-місячною відгодівлею або нагулом. На відгодівлю ставлять тварин, якщо вони досягли бажаної для породи живої маси: 320-350 кг - герефордська і абердин-ангуська та 350-400 кг - шаролезька, лімузинська, українська м'ясна і створювані м'ясні типи. Найбільш економічно обгрунтованими є щедра годівля тварин протягом всього періодувирощування, що дає можливість одержувати високі 900-1000 г і більше прирости та реалізовувати для забою молодняк у 18-місячному, або і більш ранньому віці з живою масою 500-600 кг. З віком вартість приростів починає зростати, а. отже, перетримка худоби до більш старшого віку не ефектив



















Комментариев нет:

Отправить комментарий